Go to Top

Kdo je v Evropi najbolj varčen?

Slovenska gospodinjstva so med najbolj varčnimi v Evropi. Lani je bila stopnja bruto varčevanja gospodinjstev 13,9-odstotna – ena najvišjih v zadnjih letih.

Povprečno slovensko gospodinjstvo je lani v povprečju privarčevalo 1.750 evrov, so izračunali na Statističnem uradu RS.

Ste med varčnimi tudi vi? Pomnožite privarčevan denar tako, da se z njim lotite svojega posla.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Stopnja varčevanja višja od povprečja EU

stopnja varčevanjaPovprečna stopnja varčevanja je bila lani na ravni EU 9,9-odstotna. Najbolj varčni so bili Švedi (18,3 odstotna stopnja varčevanja) in Nemci (17,3 odstotka). Najnižjo stopnja varčevanja pa so zabeležili na Poljskem (1,1 odstotka).

Sredstva gospodinjstev so se lani v primerjavi s predlani povečala za 6,3 odstotka. V strukturi finančnih sredstev gospodinjstev so lani prevladovale gotovina in vloge (49,3 odstotka), delnice in drug lastniški kapital (26,9 odstotka) ter zavarovanja in pokojninske sheme (16,6 odstotka).

Torej gospodinjstva še vedno največ varčujejo v obliki vlog pri bankah, a jih vse več varčuje tudi drugače. Narašča predvsem gotovinsko varčevanje in varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem v obliki delnic.

Gospodinjstva v Sloveniji torej imajo privarčevan denar, kar pomeni, da je čas ugoden za ustanovitev podjetja. Mi pa vam pomagamo na podjetniški poti!

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja