Go to Top

Kdo je v Evropi najbolj varčen?

Kdo je v Evropi najbolj varčen?

Kdo je v Evropi najbolj varčen? Slovenska gospodinjstva so med najbolj varčnimi v Evropi.

Povprečno slovensko gospodinjstvo je lani v povprečju privarčevalo 1.750 evrov, so izračunali na Statističnem uradu RS.

Ste med varčnimi tudi vi? Pomnožite privarčevan denar tako, da se z njim lotite svojega posla.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kdo je v Evropi najbolj varčen –    Stopnja varčevanja višja od povprečja EU

stopnja varčevanjaPovprečna stopnja varčevanja je bila lani na ravni EU 9,9-odstotna. Najbolj varčni so bili Švedi (18,3 odstotna stopnja varčevanja) in Nemci (17,3 odstotka). Najnižjo stopnja varčevanja pa so zabeležili na Poljskem (1,1 odstotka).

Sredstva gospodinjstev so se lani v primerjavi s predlani povečala za 6,3 odstotka. V strukturi finančnih sredstev gospodinjstev so lani prevladovale gotovina in vloge (49,3 odstotka), delnice in drug lastniški kapital (26,9 odstotka) ter zavarovanja in pokojninske sheme (16,6 odstotka).

Torej gospodinjstva še vedno največ varčujejo v obliki vlog pri bankah, a jih vse več varčuje tudi drugače. Narašča predvsem gotovinsko varčevanje in varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem v obliki delnic.

Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev je bila v Sloveniji v letu 2019 13,3-odstotna. V primerjavi z letom 2018 se je po šestih letih postopne rasti tokrat znižala za 0,2-odstotne točke. Slovenija se je s 13,3-odstotno stopnjo bruto varčevanja med opazovanimi državami uvrstila na sedmo mesto.

Sicer pa je bilo leto 2019 tretje zaporedno leto, v katerem so gospodinjstva v Sloveniji namenila za varčevanje višji delež razpoložljivega dohodka (13,3 %), kot so ga v povprečju namenila za varčevanje vsa gospodinjstva v državah članicah evrskega območja (12,9 %), in že sedmo zaporedno leto, v katerem so v povprečju privarčevala višji delež razpoložljivega dohodka, kot so ga v povprečju privarčevala gospodinjstva v vseh državah članicah Evropske unije skupaj (10,7 %).

Gospodinjstva v Sloveniji torej imajo privarčevan denar, kar pomeni, da je čas ugoden za ustanovitev podjetja. Mi pa vam pomagamo na podjetniški poti!

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja