Go to Top

Kavcijski sistem zbiranja odpadne embalaže tudi pri nas?

Kavcijski sistem v Evropi ima 12 držav

Kavcijski sitem je želja predstavnikov slovenske industrije pijač. Na okoljsko ministrstvo so naslovili pobudo, da bi se uveljavil kavcijski sistem zbiranja odpadne embalaže. Kaj to pomeni? Kje v Evropi že poznajo tak kavcijski sistem? Je mogoče podjetje, ki se ukvarja z reciklažo vaša nova podjetniška ideja? Če razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja, ste na pravem mestu! Postopek registracije podjetja na naši Data točki je hiter, enostaven in brezplačen! Za morebitna dodatna vprašanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj bi kavcijski sistem pomenil?

V praksi bi kavcijski sistem pomenil, da bi potrošnik ob nakupu pijače za plastenke oz. pločevinke plačan določen znesek oz. kavcijo. Ta bi se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrnila. S tem bi bilo zagotovljeno boljše ločeno zbiranje plastenk za pijače. Prišlo bi do lažjega nadzora nad tem, katere plastenke so namenjene za ponovno uporabo ter katere za recikliranje. Tak sistem pri nas že poznamo za povratno stekleno embalažo.

Ustanovite podjetje na Dati!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Kavcijski sistem za embalažo ima 12 evropskih držav

Takšen kavcijski sistem za embalažo pijač poznajo v dvanajstih evropskih državah. Od naših sosed ga ima Hrvaška. Ostale evropske države, kjer že poznajo kavcijski sistem za embalažo pa so še Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Islandija, Litva, Nizozemska, Norveška in Švedska. Z začetkom letošnjega leta se jim je pridružila tudi Slovaška, z začetkom februarja pa še Latvija. Do leta 2025 bi naj kavcijski sistem uporabljalo 26 evropskih držav.

Preverite podjetniške seminarje, ki jih izvajamo na Dati!

Evropska direktiva za recikliranje

Predstavniki slovenske industrije pijač opozarjajo na evropsko direktivo, ki države članice zavezuje, da za namene recikliranja ločeno zberejo 77 odstotkov odpadnih plastenk pijač do leta 2025. Do leta 2029 bi naj ta delež zrasel na 90 %. Do 2025 bo morala vsaka članica EU tudi zagotoviti, da plastenke vsebujejo najmanj 25 % recikliranega PET. Do 2030 pa bodo morali plastenke vsebovati najmanj 30 odstotkov recikliranega PET.

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja