Go to Top

Kakšen tip sodelavca ne sodi v noben kolektiv?

Tudi če si še tako zelo želimo in na račun dela trpi tudi naše zasebno življenje, vsega ne zmoremo sami. Ravno zato podjetja daleč najbolje funkcionirajo v obliki kolektivov v smislu »več glav več ve«. Izbira pravega kandidata meji že na znanost samo po sebi z več leti izkušenj, obstaja pa neformalni seznam tipov sodelavcev, s katerimi se ne razume praktično nihče.

Pametnjakovič

Pametnjakovič ima vedno odgovor na vsako vprašanje in rešitev za vsako težavo. Obnaša se, kot da je podjetje njegovo, sam pa se ima za pomembnejšega kot dejansko je. Tega ga nikakor ni strah ob vsaki priložnosti nekajkrat omeniti. Ne brani se tudi rednega poniževanja in »pametovanja« sodelavcem, čeprav njegov položaj in sposobnosti ne kažejo nobene superiornosti.

negativc

Dvoličnež

Gre za povzpetnika, ki uničuje dobro klimo v kolektivu. Nekaj časa je z vami prijatelj, čez 5 minut pa vam kolega sporoči, kako vas je ob kosilu veselo opravljal. Gre tudi za človeka, ki vam brez slabe vesti spelje idejo ali vam ne posreduje informacije, saj vse bližnje vidi kot potencialno grožnjo lastnemu uspehu.

Lizun

Morda poseduje izredne komunikacijske sposobnosti, kajti večino uspeha se ima zahvaliti temu, da ga imajo nadrejeni radi. Seveda ni nič narobe, da se nekdo priduša nadrejenim, namreč težava je v tem, da opravi bore malo ali celo nič kvalitetnega dela, kar povzroči nemir med tistimi, ki svoje delo opravljajo precej bolje, vendar so na enakem ali celo nižjem položaju.

Pripravil: Gašper Meden

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja