Go to Top

Kakovost hrane: Nižja je cena, nižja je kakovost izdelka

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Inštitut za nutricistiko so po naročilu Ministrstva za kmetijstvo izdelali primerjalno raziskavo kakovosti živil iz slovenskih in avstrijskih trgovin. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je ob predstavitvi rezultatov opozoril, da nižja cena pomeni slabšo kakovost surovin in izdelkov. Trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi. Kakšna je torej kakovost hrane v Sloveniji?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Bi bili sam svoj šef?

Več informacij

Vse več podjetnikov prodaja domače

Bodoči podjetniki, ki pridejo na našo VEM točko DATA ustanoviti podjetje, pogosto med dejavnosti svojega podjetja, uvrščajo dejavnosti s področja gostinstva (restavracije, okrepčevalnice, začasne gostinske obrate…) in proizvodnjo živil. Zlasti pa se je v zadnjem času povečalo število tistih, ki predelujejo domače pridelke v najrazličnejše produkte, ki jih želijo prodati na trgu. Če imate tudi vi podobno podjetniško idejo, lahko na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo preverite, kako kakovostna je. Izvedeli pa boste tudi, kako idejo uresničiti v praksi, torej, kako poteka registracija podjetja.

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Opazili razlike pri desetih izdelkih

Zveza potrošnikov Slovenije je v pregledu trga med 32 pari izdelkov, ki jih je pregledala s slovenskih in avstrijskih trgovinskih polic, odkrila 10 parov izdelkov različne kakovosti. Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget ter pri Hoferjevi toast šunki.

“Ena tretjina vzorčenih izdelkov odstopa glede kakovosti. Kar pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, je bilo označenih z oznako Slovenska kakovost,” je ob tem poudarila predsednica ZPS Breda Kutin.

Je kakovost hrane slabša zaradi nezahtevnih potrošnikov?

kakovost hrane

V raziskavi je bilo torej ugotovljeno tudi, da obstaja povečano tveganje pri trgovskih blagovnih znamkah. “To področje je za nas novo odkrito tveganje, zato se bomo v to problematiko v Sloveniji poglobili v naslednjih mesecih,” je obljubil minister Židan, ki bo na to opozoril tudi v Bruslju.

Medtem pa Kutinova dodaja, da je slabša kakovost hrane odraz premalo zahtevnih potrošnikov. Do višje kakovosti izdelkov bi po njenem mneju prišli v primeru, če bi v Sloveniji uvedli bol jasno in enostavno označevanje. In če bi podpirali postopke, ki zagotavljajo trajnost brez aditivov.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja