Go to Top

Povejte nam, kdo ste pa vam povemo ali lahko uspete

Veste h kakšnemu načinu odločanja so nagnjeni vaši možgani? Sprejemate odločitve preudarno ali ste se v situacijah zmožni prenagliti?

Povejte nam, kdo ste pa vam povemo ali lahko uspete

Na portalu Finančni trgi so že večkrat pisali o tem, kako se v vsakdanjem in poslovnem življenju vse prevečkrat odločamo na podlagi čustev in posploševanja.
Po ugotovitvah znanstvenikov naj bi se razlaga za to skrivala v naših možganih – natančneje v ‘sistemu 1’ oziroma ‘sistemu 2’. O čem pravzaprav govorimo?

Sistem 1 je v naših možganih odgovoren za vse naše odločitve, ki so enostavne narave, recimo koliko je 2+2 ali kakšne barve je pisava – beseda zelena napisana z rdečo barvo.
Medtem, ko sistem 2 skrbi za težje odločitve in razmišljanja (recimo, koliko je 47 x 18).

Veliko večino časa ljudje uporabljamo sistem 1, saj večino časa ni potrebe po uporabi večje procesorske moči možganov. Vendar je pa sistem 1 kriv za večino sistematičnih napak, ki jih ljudje počnemo – recimo barva pisave je rdeča, vendar ste v primeru hitrega branja po vsej verjetnosti rekli zelena.

Za sistem 2 je pa značilno, da je len – če sedaj dobite nalogo, da na pamet izračunate koliko je 47 x 18, veste, da bi to znali narediti, vendar po vsej verjetnosti tega ne boste naredili, saj to od vas zahteva, da “poženete” sistem 2, kar pa zahteva dosti možganske energije.

Veliko je odvisno tudi od psihologije posameznika!

Do sedaj so bile po svetu opravljene številne raziskave, ki so stremele k ugotovitvi, kakšna povezanost sploh obstaja med uspešnimi ljudmi, ki zmagujejo v svojem poslu, in psihološkimi vzorci posameznika.

Uspešne borzne legende, kot sta Warrenn Buffett ali George Soros, namreč najprej zmagujejo v glavi, šele nato na borzi.

Vas zanima, kam spadate vi?

Na tem linku lahko izpolnete krajši vprašalnik, ki vam bo povedal, kakšen tip investitorja ste in kakšen je veš način odločanja.

Avtorja: Luka Gubo in Uroš Bric, Finančni trgi

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja