Go to Top

Kako se pogajati?

Kako se pogajati in pustiti drugo stranko v prepričanju, da je tudi ona zmagala?

Kako se pogajati?Pogajanja so uspešna, če jih obe stranki lahko zapustita  z nasmehom na obrazu. V poslu si ni pametno ustvariti dolgega seznama sovražnikov, saj nikoli ne veste, kdaj lahko vaša najhujša konkurenca postane najboljši poslovni partner.

Spoznajte, kaj želite

Vedno poskušajte spoznati, kaj si zares želite in kaj hočete pridobiti iz pogajanj. Na primer, določiti morate konkretno vsoto denarja. Ko se začnete pogajati pa vedno zahtevajte malo več, kot je vaš cilj, zato da boste imeli širše okvire za pogajanja in boste lažje popustili nasprotni strani. Tako bo tudi druga stran ostala v prepričanju, da je nekaj pridobila.

Razumite stališče nasprotne stranke

Raziščite, kaj vas nasprotnik želi, njegova nedavna pogajanja in kako bi lahko tudi nasprotnik dobil kar želi. Ne samo, da morate poznati svojo konkurenco, potruditi se morate, da bo tudi druga stran imela občutek, da so bila to uspešna pogajanja.

Zavedajte se svoje vrednosti

Predstavite svoje izdelke in storitve na takšen način, da bo razpoznavna korist in ugodnost, ki jo stranke lahko dobijo. Zavedajte se vaših posebnih prednosti, ki jih nudite lahko samo vi ter jih izpostavite.

Sprejmite manj, samo če ste nekaj pridobili

Pogajanja vedno vključujejo tudi tveganje, da ne boste odkorakali s točno tisto vsoto, ki ste si jo zamislili v začetku. V takšnem primeru še vedno lahko odkorakate z željeno vrednostjo. To pomeni, da morate dobro razmisliti, kaj so alternative, ki bi vas še vedno zadovoljive in drugi načini izpolnitve vaših ciljev.

Bodite pripravljeni zapustiti pogajanja

Določiti si morate tudi spodnjo mejo, preko katere ne boste stopili. Pripravite se zapustiti pogajanja, sicer lahko druga stranka pridobi preveč. Drugi strani morate pokazati tudi, da imate druge možnosti in da niste popolnoma obupani skleniti posla z njo.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja