Go to Top

Učitelj smučanja podjetnik

Smučarska sezona, ki se vsaj na višje ležečih zimsko-športnih središčih še en bo kmalu končala, je priložnost tudi za podjetniško udejstvovanje. Dodaten zaslužek prinaša predvsem učiteljem smučanja. Popularnost te dejavnosti je v zadnjem času v porastu. Povpraševanje po slovenskih smučarskih inštruktorjih je namreč tudi v tujini veliko. Kako torej postati učitelj smučanja?

>>> Bi tudi vi registrirali s.p. in poučevali različne športne aktivnosti? Oglasite se na VEM točki DATA, kjer bomo poskrbeli za vso dokumentacijo!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

So bele strmine vaša strast? Postanite učitelj smučanja!

Učitelj smučanja mora odpreti podjetje (registracija s.p.) in za njegovo dejavnost izbrati “Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije” (SKD 85.510). Ta sicer zajema delo inštruktorjev, trenerjev in podobno. Registrira jo lahko nekdo, ki poučuje smučanje, je športni inštruktor ali profesionalen športni trener.

Poučevanje je lahko formalno organizirano ali ne, lahko poteka tako za skupine kot tudi za posameznike. Sem spadajo tudi občasne inštrukcije, sezonske šole, tečaji ali tabori z nastanitvijo.

>>> Že dolgo razmišljate, kako bi lahko z vašim hobijem dodatno zaslužili? Potem se oglasite na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Potrebovali boste licenco

Dodajanje dejavnosti “Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije” na seznam tistih, ki jih opravlja vaš s.p. ni problematično. Vendar pa morate imeti za opravljanje specifičnega izobraževanja znotraj te dejavnosti opravljeno ustrezno licenco oziroma določeno izobrazbo. To velja tudi v primeru, če želite biti učitelj smučanja.

Za usposabljanja za pridobitev licence za učitelje smučanja je pristojno Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS Slovenije), ki deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije – Združenja smučarskih panog. Razen na 1. nivoju, ki ga izvajajo smučarska društva in klubi, ki so kot osnovne organizacije povezani v ZUTS Slovenije.

Področje licenciranja strokovno ureja Pravilnik o licenciranju strokovnih smučarskih kadrov vseh pojavnih oblik smučanja, nordijske hoje in teka ter nordijskega rolanja in rolkanja.

S čim se kot učitelj smučanja še lahko ukvarjate?

učitelj smučanjaTrenerji smučanja običajno uvrstijo več dejavnosti med svoje športne aktivnosti v okviru svojega podjetja. Tako lahko opravljajo tudi dejavnost “Druge športne dejavnosti” (93.190),  ki vključuje organizacijo raznoraznih športnih dogodkov, lahko opravlja nalogo sodnika ali časomerilca na tekmovanju ali aktivnosti povezane s promocijo športnih dogodkov.

V primeru, da učitelj smučanja organizira svojo šolo smučanja, lahko zaslužek poveča tudi z izposojo smučarske opreme. V takem primeru mora med dejavnostmi svojega podjetja uvrstiti tudi šifro dejavnosti “Dajanje športne opreme v najem in zakup” (SKD 77.210).

Podjetniki smučarji se lahko na smučišču angažirajo kot animatorji in za mlade, ki jim jih starši zaupajo v varstvo, pripravijo zanimive dogodke na snegu (izdelava sneženega moža, kepanje in izdelovanje iglujev …). V takem primeru bo potrebna registracija dejavnosti “Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene” (SKD 96.090).

>>> 5 področij, na katerih so podjetniki zaznali poslovne priložnosti

Še bolj kreativni in ekstremni trenerji bi lahko svoje podvige ali inštrukcije zabeležili in zrežirali v video produkciji ter v času nove tehnološke revolucije seveda tržili preko spleta. Ti bi morali imeti tudi dejavnosti kot so “Produkcija filmov, video filmov, televizijskih oddaj” (SKD 59.110), “Post produkcijske dejavnosti pri izdelavi filmov, video filmov, televizijskih” (SKD 59.120) in najbolj iznajdljivi ali “kick-start friendly” lahko tudi “Distribucija filmov, video filmov, televizijskih oddaj” (SKD 59.130).

>>> Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s.p. ali d.o.o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja