Go to Top

Kako izboljšati poslovno predstavitev?

Kako izboljšati poslovno predstavitevPresenetljivo je, kako malo časa namenijo govorci premisleku o temu, kako se bodo gibali na odru. Veliko časa namenijo pomnjenju besedila, kar jim omogoča, da je njihova predstavitev dobra, vendar ni izjemna. Potem pa vidimo govorca, ki popolnoma osvoji svoje občinstvo in se sprašujemo, kako mu je uspelo navdušiti svoje občinstvo. S sledenjem spodnjim štirim pravil, lahko tudi vaša predstavitev postane izjemna.

1. Povejte svojo zgodbo z očmi
Nikoli ne umaknite pogleda stran od svojega občinstva. Poskusite imeti predstavitev brez uporabe kartic, saj z gledanjem na le-te dajete vtis dolgočasnega in nepripravljenega govorca. Če uporabljate PowerPoint predstavitev, skušajte ne gledati na diaprojekcijo več kot sekundo ali dve. Kot uspešna taktika se je izkazalo tudi premikanje oči na levo, na sredino in nato na desno. Podajte misel, naredite pavzo in nato premaknite smer pogleda. S stalnim gledanjem svojega občinstva in premikanjem smeri gledanja, boste pri gledalcu ustvarili vtis, da je edini v prostoru.

2. Vključite roke
Ste opazili, da tisti ljudje, ki govorijo nekaj zanimivega, veliko uporabljajo svoje roke? Ročne kretnje pomagajo graditi vznemirjenje in govorcu pomagajo pripovedovati zgodbo. Pazite, da roke ne bojo čudno videle ob vašem telesu, prav tako jih ne imejte za hrbtom. Videz robota ali kipa ni značilnost izjemnih govorcev. Premikajte roke tako, kot da bi želeli dirigirati orkestru (občinstvu) vašo zgodbo. Uporaba odprtih rok bo dajala bolj naraven videz, s pomočjo katerega boste dosegli, da vam bo občinstvo verjelo in da jih boste prepričali.

3. Odprite se
Odprite se svojemu občinstvu s pomočjo govorice telesa. Eden od načinov za to je, da se približate robu odra, na katerem govorite. Bolj kot se približate svojim poslušalcev, bolj se bodo počutili kot del zgodbe, ki jo pripovedujete. Druga uspešna taktika je, da nikoli ne prekrižate rok ali nog pred sabo. Z razširjenimi rokami dajete vtis odprtega in karizmatičnega govorca.

4. Smejte se, kolikor se lahko
Obstaja veliko psiholoških prednosti nasmeha, zato bi se morali nasmejati čim večkrat. Prvič zato, ker s tem povečamo svojo samozavest. Priporočljivo se je nasmejati tudi zadnje minute pred nastopom, ko vas začne grabiti trema. Dosegli boste, da se bo vaše telo sprostilo in se boste lahko posvetili pripravam na vašo predstavitev.  Tudi občinstvu se nasmejani govorci zdijo bolj sproščeni. zavedajte se dejstva, da se srečni in samozavestni ljudje smejijo več.

Vir: Inc

Pripravila: Anja Grahek

 


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja