Go to Top

Kaj storiti prej – poravnati dolgove ali zapreti podjetje?

Glede na odzive včerajšnjega članka, pišemo o postopku zaprtja s.p., ki ga podjetnik lahko opravi na katerikoli VEM točki in navodila za postopke po zaprtju s.p..

Zaprtje podjetja na VEM točki

Kaj storiti prej - poravnati dolgove ali zapreti podjetje?

Ko se podjetnik odloči, da bi zaprl podjetje, se z osebnim dokumentom zglasi na VEM točki, kjer bo referent VEM točke zanj izpolnil obrazec na e-VEM portalu. Po podpisu bo referent obrazec po elektronski pošti poslal na AJPES.

Kako dolgo traja do izbrisa podjetja?

Podjetje se lahko zapre tretji dan od datuma postopka zaprtja na e-VEM točki oziroma katerikoli kasnejši dan, ki ga izbere podjetnik. Četrti dan podjetnik na naslov podjetja prejme Sklep o izbrisu poslovnega subjekta iz registra podjetij.

Obveznosti podjetnika po zaprtju podjetja

Podjetnik mora v roku 60 dni poslati na DURS zaključno poročilo in se na Zavodu za zdravstveno zavarovanje  z M2 obrazcem odjaviti iz zavarovanja.

Kaj se zgodi s stalnimi sredstvi podjetja?

Ko podjetnik zapre s.p., se stalna sredstva podjetja (osnovna sredstva) avtomatično prenesejo v gospodinjstvo. Račun na banki podjetnik zapre, ko želi, sploh v primeru, če pričakuje zaostalo plačilo kakšne stranke. Sredstva iz poslovnega računa si nakaže na osebni račun in nato zapre poslovni račun na banki.

Poravnati dolgove ali zapreti podjetje?

Med samostojnimi podjetniki je dokaj razširjeno mnenje, da ne morejo zapreti podjetja, če imajo dolg na davčni upravi. Podatek ni točen. Podjetnikom svetujemo, da v izogib kopičenju dolga čim hitreje prekinejo z dejavnostjo in zaprejo podjetje. Dolg do DURS-a lahko izplačajo po ukinitvi podjetja.

Lahko podjetnik ponovno registrira podjetje?

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Podjetnik, ki je zaprl s.p. se lahko odloči, da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoj za ponovno registracijo s.p.-ja je da ima podjetnik poravnane davčne obveznosti na DURS-u. Ob registraciji novega s.p. namreč na e-VEM točki pri izpolnjevanju dokumentov za ustanovitev novega podjetja podpiše izjavo, da nima neporavnanih davčnih obveznosti iz prejšnjega poslovanja.

Preberite tudi Pogodba o zaposlitvi ali samozaposlitev?

Postopke ob zaprtju podjetja naši svetovalci razložijo podjetniku ob samem zaprtju, saj ima vsaka stranka specifično situacijo. Stranke našega računovodskega servisa postopke po zaprtju peljejo v sodelovanju s svojim računovodjem.

Postopek zaprtja s.p. je kratek in brezplačen, d.o.o. pa na VEM točki ni mogoče zapreti.

Več informacij o postopkih pred, med in po ustanovitvi podjetja dobite na našem brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravili: Anja Grahek in Bogdana Rejc, DATA d.o.o.


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja