Go to Top

Izvajanje plačilnih storitev – 7. in 10. aprila ga ne bo!

Izvajanje plačilnih storitev – v petek, 7. aprila 2023 banke in hranilnice v evroobmočju ne bodo izvajale plačilnega prometa. Kdaj še izvajanje plačilnih storitev ne bo možno?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Izvajanje plačilnih storitev po sistemu TARGET2

Izvajanje plačilnih storitev po Evropi poteka preko vseevropskega sistema bančnih poravnav TARGET2. Gre za vseevropski plačilni sistem bruto poravnave v realnem času za plačila v evrih, ki ga upravlja Evrosistem. V sistem TARGET2 je vključenih več kot 9000 bank, hranilnic in drugih kreditnih institucij, ki opravljajo storitve plačilnega prometa. Sistem je namenjen za poravnavo plačil, tako domačih kot čezmejnih. Kot upravljavec nacionalne denarne komponente v Sloveniji deluje Banka Slovenije.

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

davčno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdaj izvajanje plačilnih storitev ne bo možno?

Izvajanje plačilnih storitev v okviru sistema TARGET2 ne bo možno 7. in 10. aprila. Gre za veliki petek oz. velikonočni ponedeljek. To pomeni, da banke in hranilnice v evroobmočju na ta dva dneva ne bo izvajale medbančnega plačilnega prometa. Letos izvajanje plačilnih storitev po teh dve datumih ne bo možno še trikrat. In sicer 1. maja (praznik dela), 25. decembra (božič) ter 26. decembra (štefanovo).

Preberite še – Normirani s.p. 2023 – kakšne spremembe veljajo?

Kaj to pomeni za izvajanje plačilnih storitev v Sloveniji?

Skladno z zgoraj opisanim, Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) takrat ne bo izvajala:

  • plačilnih storitev za proračunske uporabnike in
  • storitev negotovinskega plačevanja obveznih dajatev na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača 2023?

Izvajanje plačilnih storitev – se rok za izpolnitev obveznosti prenese na naslednji delovni dan?

Pozor! To tudi pomeni, da se rok za izpolnitev obveznosti, ki zapadajo v petek, 7. 4. 2023, ne prenesejo na naslednji delovni dan (ta bo 11. 4. 2023). To tudi pomeni, da je obveznost zavezanca, ki zapade pri Finančni upravi 7. 4. 2023 pravočasno poravnana, če je plačana na dan, 6. 4. 2023! V času uradnih ur bo Uprava Republike Slovenije za javna plačila sprejemala plačilne naloge z datumom valute od vključno 11. 4. 2023 dalje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja