Go to Top

Izračun dohodnine 2015: za študente do tri olajšave

V študentov izračun dohodnine 2015 bodo na Finančni upravi RS vključili tudi že obračunane in plačane prispevke od študentskega dela. »Ti prispevki bodo zniževali letno osnovo za odmero dohodnine,« so pojasnili na Finančni upravi RS.

izračun dohodnine 2015

Vse spremembe pri obračunavanju prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje so veljale že tekom letošnjega leta.

Z dohodnino so obdavčeni vsi dohodki fizičnih oseb, ki so bili ustvarjeni v davčnem oziroma koledarskem letu. Pri tem se za dohodek upošteva vsako izplačilo ali prejem dohodka, ki ga je prejela fizična oseba. Za izračun dohodnine je pomemben trenutek, ko je določenemu zavezancu denar dejansko izplačan.

Če ste bili v minulem letu redno zaposleni in ste prejemali za svoje delo plačo, si lahko svoj informativni izračun dohodnine 2015 pogledate tukaj.

Od vseh dohodkov, ki jih je prejela fizična oseba, se odštejejo normirani stroški v višini 10 odstotkov. Od preostanka dohodka se odštejejo olajšave, tako dobljena davčna osnova pa je nato podlaga za obračun dohodnine. Pri obračunu se upoštevajo že vplačane akontacije dohodnine.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Če v prostem času ustvarjate in ves čas razmišljate o poslovnih idejah, je morda že v času študentskega dela čas, da razmislite, kako bi iz vaših zamisli ustvarili v poslovno priložnost.

Več informacij

Informativni izračun dohodnine 2015 bodo prejeli tudi študenti

Od leta 2008 dalje fizične osebe – zavezanci za plačilo dohodnine – prejmejo od Fursa odmero dohodnine na dom. Podlaga za informativne izračune dohodnine so podatki, vključeni v uradne evidence, podatki izplačevalcev dohodkov in podatki o vzdrževanih družinskih članih, ki jih Fursu do 5. februarja posredujejo zavezanci za dohodnino.

Študent, ki je delal preko študentskega servisa, lahko izkoristi tri vrste olajšav – splošno, dodatno splošno in posebno osebno olajšavo. Katere olajšave pa bo lahko izkoristil pa je odvisno od višine zaslužka in tega, ali ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne.

Za študente tri olajšave – splošna, dodatna splošna in posebna osebna olajšava

Tako obračunan dohodek nato predstavlja osnovo za obračun dohodnine. Študent bo na dom prejel informativni izračun dohodnine 2015, ne glede na to, ali je njegov dohodek v letošnjem letu presege 2.477,03 evraali ne.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev prinaša svobodo, izzive, večje dohodke, a tudi večjo negotovost. Če se zaposlimo, dobimo dopust, plačano bolniško odsotnost, socialno varnost, delo po ustaljenem urniku in … šefa. Pomagamo vam izbrati!

Več informacij

Posebna osebna olajšava znaša 2.477,03 evra za zavezance, ki se so mlajši od 26 let in imajo status dijaka ali študenta. To olajšavo lahko imenujemo tudi študentska olajšava. Ostalo razliko predstavljajo še normirani stroški in prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Študent lahko, če ni vzdrževan član, brez plačila dohodnine zasluži do 10.866,37 evra bruto.

Klikni in deli

Če študent zasluži več, se mu prizna tudi splošna olajšava – za leto 2015 je to 3.302,7 evra. Ta se priznava vsakemu zavezancu pod pogojem, da druga fizična oseba zanj ne uveljavlja dodatnih olajšav za vzdrževanje družinskega člana (olajšava za vzdrževane otroke).

Nato pa lahko študent, če ima do 10.866,37 evra skupnih prihodkov uveljavlja tudi dodatno splošno olajšavo v višini 3.217,12 evra. Če ima med 10.866,37 evra in 12.570,89 evra prihodkov, lahko izkoristi dodatno splošno olajšavo v višini 1.115,94 evra. Zavezanec, ki ima več skupnega dohodka kot 12.570,89 evra, pa te olajšave ne more več izkoristiti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja