Go to Top

Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti

Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti zaradi epidemije COVID-19 je obvezna za samozaposlene ob uveljavljanju državne pomoči. Ste torej na portalu FURS izpolnili in oddali izjavo? Ali ste naknadno ugotovili, da vam je promet upadel bolj, kot ste prvotno menili? Samozaposleni, ali ste menili, da uveljavljanje pomoči in ukrepov države ne bo potrebno, nato pa ste si premislili in želite uveljavljati oprostitev plačila prispevkov in temeljni dohodek za mesec marec? Ali ste že zamudili rok ali lahko vlogo še vedno vložite?

Informativni izračun plače

Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Mega zakona? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Samozaposlene osebe in kmetje, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, lahko predložijo izjavo o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti, s katero uveljavljajo izplačilo mesečnega temeljnega dohodka in/ali oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost.

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Upošteva se kronološko zadnja prejeta Izjava o zmanjšanem obsegu dejavnosti!

FURS ugotavlja, da so nekateri samozaposleni vložili preko eDavkov več omenjenih Izjav o zmanjšanem obsegu dejavnosti. Nekateri samozaposleni so žal zmotno menili, da z novo izjavo zgolj dopolnjujejo svojo prejšnjo izjavo, kar pa ne drži. Pravniki DATA opozarjajo, da se upošteva samo kronološko zadnjo prejeta in izpolnjena Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Povedano drugače: zadnja Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti »povozi« prejšnje. Če je samozaposleni ali zanj njegov računovodja torej preko eDavkov vložil več izjav, je pomembno, da je v zadnji Izjavi o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti označil vse potrebne rubrike, ki jih želi uveljavljati.

FURS sicer poroča, da je vlogo (izjava) vložilo 41.632 samozaposlenih. Samozaposleni so vložili 47.670 Izjav o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka in / ali oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Praktični primer, kako mora biti oddana izjava

Če je samozaposleni v prvi izjavi označil, da uveljavlja upravičenja za marec, nato pa je v drugi izjavi, ki jo je predložil še pred 18.4., označil, da uveljavlja upravičenja še za april in maj (odstranil pa je kljukico za marec), mu temeljni dohodek za marec ni bil izplačan. V tem primeru se za samozaposlenega upošteva le druga izjava, na podlagi katere mu upravičenja za marec ne bodo priznana. Če dejansko uveljavlja upravičenja za vse tri mesece, mora vložiti še eno (tretjo) izjavo, v kateri označi uveljavljanje upravičenj za vse tri mesece.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja