Go to Top

Izjava po 45. členu ZDDV-1 pri transakcijah nepremičnin: zdaj več časa

Pravni osebi, ki sta se dogovorili za nakup oziroma prodajo, najem, zakup ali leasing nepremičnine z pravico do izbire za obdavčitev transakcij v zvezi z nepremičninami (izjava po 45. členu ZDDV-1), bosta lahko odslej v skladu s spremenjenim Pravilnikom o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost na eDavke izjavo o koriščenju pravice oddali do zadnjega dne v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

V našem računovodskem servisu skrbimo za svoje podjetnike tudi z brezplačnimi izobraževanji!

Več informacij

Potrebujete boljši računovodski servis? Pri nas za vas vedno skrbi ekipa računovodij, kar vam zagotavlja, da imajo vedno dovolj znanja in izkušenj ter so na tekočem z vsemi spremembami. Tako vam lahko pomagajo pri vseh podjetniških zagatah! Pokličite nas na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Pošljite povpraševanje

Do sedaj sta morali obe pravni osebi, ki sta se dogovorili za nakup oziroma prodajo oziroma najem, izjavo po 45. členu ZDDV-1 predložiti najkasneje na datum opravljene dobave, zdaj pa bo to mogoče storiti do konca obdobja za predložitev DDV. V drugi polovici julija bo tako na eDavkih omogočena oddaja izjave tudi za tiste dobave, ko je obdavčljivi dogodek nastal po 1. juliju 2016. Sprememba pravilnika je namreč omogočila, da se lahko izjava predloži do konca obdobja za predložitev DDV in vseeno ne bo prepozno predložena, so pojasnili na Finančni upravi RS.

Izjava po 45. členu ZDDV-1 v interesu prodajalca oziroma najemodajalca

izjava po 45. členu ZDDV-1

Izjava po 45. členu ZDDV-1  se lahko izkoristi le, če sta kupec in prodajalec oziroma najemnik in najemodajalec nepremičnine oba davčna zavezanca in ima kupec oziroma najemnik pravico do odbitka celotnega DDV. Takrat se lahko dogovorita, da bo prodajalec oziroma najemodajalec za transakcije, ki bi morale biti oproščene plačila DDV, tega po predpisani stopnji obračunal in bo šlo zato za obdavčeno dobavo. Izjava je v interesu prodajalca oziroma najemodajalca, saj to vpliva na njegov odbitek DDV pri poslovanju. Če izjava po 45. členu ZDDV-1 ni podpisana, opravlja prodajalec oziroma najemodajalec oproščeno dejavnost in zato ne glede na načina določitve zneska odbitnega DDV tega ne bo mogel v celoti odbiti pri poslovanju.

Z izjavo ob prodaji ali oddaji nepremičnin se ne bo več mudilo!

Klikni in deli

Po 44. in 45. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) se lahko tako obračuna DDV za najem nepremičnin (razen za nastanitev v hotelih in podobnem, najem garaž, strojev, opreme ali sefov), za dobavo objektov, delov objektov ali zemljišč z objekti, ki so starejši od dveh let oziroma sta od prve uporabe pretekli že več kot dve leti, ter za dobavo zemljišč, če ne gre za stavbna zemljišča.

Pošljite povpraševanje

Da bi bila izjava po 45. členu ZDDV-1 upoštevana, morata izjavo predložiti tako prodajalec oziroma najemodajalec kot kupec oziroma najemnik preko svojih eDavkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja