Go to Top

Izbris s.p.

Zakaj je v začetku najlažje registrirati s.p. – ta, najbolj fleksibilna pravno organizacijska oblika, nudi brezplačno registracijo, doregistracijo in po potrebi je tudi izbris s.p. –ja brezplačen!

Brezplačna registracija, brezplačen izbris, brezplačne spremembe in do-registracije je samo nekaj od dejavnikov, ki naredijo status samostojnega podjetnika (s.p.) najbolj prilagodljivo in praktično pravno-organizacijsko obliko, ki jo lahko registrirate.

Ostale oblike, kot so družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), zavod, društvo ipd. imajo vse svojevrstne dodatne zahteve ali omejitve- od zahteve po ustanovitvenem kapitalu, omejitve pri dejavnostih. Ter tudi, kjer je izbris pri s.p. –ju brezplačen, je pri večino teh pravnih oblik le-ta plačljiv.

Informativni izračun dohodnine

Kaj potrebujete za registracijo s.p.?

Za samo registracijo s.p.-ja je potrebno imeti veljaven osebni dokument in davčno številko. V kolikor niste lastniki objekta, kjer bo sedež podjetja, boste potrebovali tudi overjeno izjavo lastnika objekta. Več o izjavi lastnika objekta smo že pisali v članku Kdaj potrebujete izjavo lastnika objekta?

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Kaj potemtakem zahteva izbris s.p. –ja?

Izbris s.p.-ja je celo možno urediti na AJPES-u ali katerikoli SPOT točki. Vse kar je potrebno je vsaj 15 dni pred željenim datumom, ko naj bi stekel izbris s.p. –ja, oddati na AJPES obvestilo o izbrisu (lahko preko e-maila). Navodila o tem so na AJPES-ovi spletni strani.

Poleg najave za izbris s.p. –ja je potrebno vsaj 5 dni pred tem datumom na AJPES-u ali SPOT točki ali preko spletnega portala podpisati vlogo za izbris in ne pozabite odjave od prispevkov. Ta odjava od prispevkov je za polni s.p. izvedena s pomočjo M-2 obrazca. Za popoldanski s.p. boste potrebovali M-12 obrazec.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo.

Kar je potrebno za izbris s.p.-ja iz davčnega vidika je, da v roku 60 dni po izbrisu, Vaš računovodja odda tudi zaključno bilanco.

Izbris s.p. – kdaj mu lahko sledi ponovno odprtje s.p.?

Ko je izbris s.p. –ja izveden, lahko temu sledi tudi ponovno odprtje. Ni nobenega posebnega roka ali časa mirovanja pred ponovno registracijo –s.p.- ja.

V kolikor je šlo za prvo odprtje s.p. –ja, pazite na olajšave pri prispevkih

Če se pri odprtju s.p.-ja koristili olajšavo pri prispevkih ob prvem vpisu, pa izbris s.p.- ja pomeni da ob ponovnem odprtju te olajšave ne morete koristiti do konca, saj olajšava velja samo za prvi vpis.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja