Go to Top

Ali se vam splača izbrati status normiranca?

Samostojni podjetniki se morajo ob registraciji podjetja, ki jo hitro, enostavno in brezplačno lahko opravijo na VEM točki Data, odločiti, kako bodo vodili svoje knjigovodstvo. Bo to po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali bodo izbrali status normiranca. Kdaj je status normiranca prava izbira in kakšne obveznosti prinaša?

Status normiranca prevečkrat povezujemo z dejstvom, da podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, ni potrebno voditi poslovnih knjig, torej, da normiranci ne rabijo voditi računovodstva. To seveda ne drži. Na kaj vse mora biti pri poslovanju pozoren normiranec, pojasnjujemo na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Sicer pa v podjetju Data normirancem nudimo poseben paket za vodenje poslovnih knjig. Ponudbo preverite na povezavi Vodenje poslovnih knjig za normirance.

Komu se splača izbrati status normiranca?

status normirancaGlavni kriterij, ki določa, kdaj se kot podjetnik lahko odločite za možnost, da poslujete na podlagi normiranih odhodkov, je, da vaši letni prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov. Vse druge pogoje si lahko preberete v prispevku Normiranec – koliko davka bo plačal?.

Status normiranca se najbolj splača izbrati tistim podjetnikom, ki imajo nizke stroške. Največkrat gre za podjetnike, ki opravljajo kakšno storitveno dejavnost (novinarji, arhitekti, drugi izvajalci storitev brez večjih stroškov in podobno). Tovrstno poslovanje je manj obdavčeno, ne priznava olajšav in je zaradi manj poročil, ki jih je potrebno pripravljati za državne organe, manj zapleteno.

Se pa normirancem obetajo spremembe pri poslovanju, o katerih smo pisali v prispevku Normiranci, kakšne novosti vas čakajo?.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja