Go to Top

Informativni izračun dohodnine 2023 – kdaj ga boste dobili?

Informativni izračun dohodnine 2023 – kdaj ga lahko pričakujete v svojem poštnem nabiralniku? Če bi se glede dohodnine radi posvetovali z davčnim strokovnjakom, nas za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si dohodnino

Kdo prejme informativni izračun dohodnine 2023?

Prejmejo ga fizične osebe (davčni rezidenti RS), ki so v preteklem letu prejeli dohodek, obdavčljiv z dohodnino. In sicer ne glede na višino prejetega dohodka!

Brezplačno registrirajte podjetje

Kdaj boste informativni izračun dohodnine 2023 prejeli vi?

Informativni izračune Furs praviloma izda v dveh svežnjih – prvega konec marca, drugega pa konec maja. V prvem svežnju, ki je poslan konec marca, so običajno zavezanci, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter ne opravljajo samostojne dejavnosti. V večini primerov le prejemajo dohodke iz delovnega razmerja v Sloveniji. V drugem svežnju pa so praviloma zavezanci, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, imajo katastrski dohodek, opravljajo samostojno dejavnost, prejemajo dohodke iz tujine ipd.
Če vas zanima, kaj bo pokazal vaš informativni izračun dohodnine, uporabite naš spletni kalkulator in to preverite že sedaj!

Izračunajte si plačo

davčno svetovanje

Ustanovite d.o.o. brez stroškov

Kaj morate storiti po prejemu informativnega izračuna dohodnine 2023?

Ko dobite informativni izračun dohodnine, dobro preverite pravilnost zneskov in ostalih navedenih podatkov. Če je s podatki vse v redu, boste morali v roku 60 dni od odpreme informativnega izračuna dohodnine doplačati davek oz. počakati, da dobite vračilo dohodnine. Če bo informativni izračun dohodnine 2023 napačen, pa boste morali v 30 dneh vložiti ugovor.

Mimogrede: pred kratkim smo pisali tudi o tem, katere dohodki so po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) oproščeni dohodnine. Več o tej temi preberite tukaj!

Dohodninska lestvica 2023

Informativnega izračuna ne prejmete v predvidenem roku. Kaj potem?

Na spletni strani Fursa boste lahko preverili, ali vam je bil informativni izračun dohodnine 2023 poslan. V kolikor do 15. junija 2024 ne boste prejeli informativnega izračuna, se obrnite na pristojni finančni urad, kjer vam bodo pomagali ugotoviti, v čem je razlog. Ker so te pošiljke odpremljene po navadni pošti, se je morda vaša pošta tudi izgubila. V takšnem primeru lahko prejmete brezplačno kopijo. Če pa vam informativnega izračuna sploh niso izdali, pa boste morali sami vložiti napoved za odmero dohodnine za preteklo leto.

Imate dodatna vprašanja glede dohodnine oziroma davkov? Za ponudbo posveta z davčnim strokovnjakom pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja