Go to Top

Hobiji, ki spodbujajo možgane

Hobiji, s katerimi se ukvarjamo, pogosto vplivajo tudi na naše delo, ne nazadnje zato, ker poskrbijo za našo sprostitev

Hobiji lahko pomenijo več kot le ravnotežje službenim obveznostim. Predstavljamo deset hobijev, ki užitek ob sproščanju združujejo z učinkovitim spodbujanjem možganov.

Branje: široko odprite oči

To, da branje spodbuja razvoj možganov, ni nič novega. A vseeno številni ljudje podcenjujejo prednosti rednega branja. Če stalno posegate po knjigah, revijah in časopisih in so to vaši hobiji, boste okrepili povezovanje možganskih celic, ki so odgovorne za lingvistično sprejemljivost.

Naročite se na naše e-novice, da boste brali zanimive in koristne vsebine o podjetništvu.

Pisanje: osvobaja misli

Oblikovanje misli in občutkov v besede in stavke spodbuja reflektivno razmišljanje. To pa nam pogosto omogoči stopiti korak stran od svojih občutkov. Tako ravnamo manj impulzivno in se zazremo globoko vase, preden sprejmemo pomembno odločitev.

Učenje tujih jezikov: razširja obzorja

Znanje novega jezika ni samo praktično, ampak tudi upočasnjuje proces staranja možganov. Če obvladate več tujih jezikov in jih redno uporabljate, si boste razširili obzorja in pomagali svojim možganom hitro in učinkovito preskakovati med različnimi scenariji.

Razmišljate morda o ustanovitvi jezikovne šole? Na VEM točki Data boste s pomočjo izkušenih svetovalcev hitro in brezplačno ustanovili podjetje.

Rekreacija: ostanite v gibanju

Ukvarjanje s športom in z rekreacijo prinaša neverjetno veliko prednosti. Pravzaprav niti ni važno, ali spodbuja vašo odpornost proti stresu, kreativno razmišljanje ali kaj drugega. Fizična aktivnost je nedvomno učinkovit trening telesa in duha.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Video igre: prave odločitve v stresnih situacijah

Do zdaj našteti hobiji vas verjetno niso presenetili – kaj pa video igre? Ko se prebijate skozi virtualne nivoje na zaslonu, v bistvu ne zapravljate svojega dragocenega časa tjavendan, pravijo raziskave. Z video igrami trenirate možgane za sprejemanje pravih odločitev v situacijah, ko boste pod hudim pritiskom – veščina, ki vam bo vsekakor prišla prav pri vsakodnevnem delu v službi.

Meditacija: vzemite si odmor

Včasih je vse, kar vaši možgani potrebujejo, odmor. Meditacija je idealen način za to, saj ponuja dobro ravnotežje našemu pogosto svetlobno hitremu in stresnemu vsakodnevnemu življenju. A meditacija je več kot samo sprostitev. Če si vsake toliko vzamete čas za meditacijo, boste razširili razpon svoje pozornosti in koncentracije. Mirnost je vir moči.

Je vaša služba preveč stresna, da bi jo zmogli – kljub možnostim za sprostitev? Razmislite o samozaposlitvi.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Hišni ljubljenčki: hobiji, ki spodbujajo vaše možgane

Hišni ljubljenčki niso sami zvesti družabniki, ampak smo po njihovi zaslugi vse pametnejši. Razlog za to je dejstvo, da spodbujajo našo sposobnost empatije. Tako se lažje konstruktivno soočamo s težavami in o njih razmišljamo z drugačne perspektive.

hobijiKuhanje: poskusite nekaj novega

Ljubiteljski kuharji bodo poskočili od veselja: po zaslugi kuhanja ste pametnejši! Še posebno pripravljanje nepoznanih jedi spodbuja ustvarjalnost in prisili možgane, da so hkrati zelo pozorni na številne različne podrobnosti. Če redno kuhate, boste okrepili svojo sposobnost opravljanja več nalog hkrati.

Glasbe: razvajanje ušes in trening možganov

Poslušanje glasbe, skladanje glasbe in igranje na inštrument – so hobiji,  so vse prvovrstni treningi vaših možganov. Kako delujejo? Ko skladate glasbo ali se učite igrati nov inštrument, to ustvarja nove in nove povezave v možganih, ki jih znova in znova uporabljate. Tako torej spodbujate svoje možgane.

Potovanje: izhod iz cone udobja

Danes Pariz, jutri Tokio in nato Madrid? Potovanje je več kot samo zabavno. Poskrbi namreč za vrhunsko mentalno učinkovitost. Potovanja neverjetno učinkovito znižajo raven stresa, kar vam omogoča, da se bolje osredotočite na nalogo, ki je neposredno pred vami. Poleg tega z odhodom na potovanje zapustite udobno domače okolje in ste odprti za nove stvari. To spodbuja kreativno razmišljanje in poskrbi za nov navdih. Če boste več potovali, boste bolj pogosto dobili boljše ideje.

Vir: European Business

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja