Go to Top

Gospodarska rast 2017: pozitiven trend se nadaljuje!

Gospodarska rast 2017 se nadaljuje in se bo nadaljevala tudi v prihodnjem letu! To so podatki, ki jih je danes razkril Urad za makroekonomske analize in razvoj!

Tudi to je lahko eden od razlogov, da se odločite za odprtje svojega podjetja in izkoristite priložnosti, ki jih prinaša gospodarska rast 2017!

Na naši VEM točki podjetja Data je ustanovitev brezplačna, lahko se odločite ali za odprtje d. o. o. ali registracijo statusa samostojnega podjetnika. Še preden pa zakorakate v podjetništvo s formalno registracijo podjetja pa vas vabimo, da svojo poslovno idejo preizkusite na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Gospodarska rast 2017 presega 4 odstotke

Jesenska napoved za gospodarsko rast 2017 predvideva 4,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda, v prihodnjem letu pa naj bi se po njihovih napovedih ta široko osnovana gospodarska rast nadaljevala (3,9 odstotka). Kot navajajo, sta ključna razloga letošnje pospešitve rasti visoka rast izvoza in vpliv dinamike državnih investicij. Izvozna učinkovitost se, pojasnjujejo, povečuje že od leta 2011 dalje.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Ko gre gospodarstvu dobro, je čas za uresničitev podjetniških idej! Pridružite se nam na skupinskem svetovanju za bodoče podjetnike!

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Pomemben dejavnik za gospodarsko rast 2017 in v prihodnjem letu je in bo tudi domača potrošnja. Trošenje gospodinjstev je spodbujeno z rastjo razpoložljivega dohodka ob ugodnih razmerah na trgu dela. Vendar pa že sedaj napovedujejo, da se bo v prihodnjih dveh letih zasebna potrošnja postopoma upočasnila, predvsem zaradi pričakovane nižje rasti zaposlenosti zaradi vpliva demografije.

gospodarska rast 2017

»Ugodna gospodarska slika se zrcali tudi v hitrem izboljševanju razmer na trgu dela,« je še izpostavil direktor Umar Boštjan Vasle. Letos se bo zaposlenost  znatno povečala (za 2,7 %), zrasla bo v skoraj vseh dejavnostih. Kazalniki pričakovanega zaposlovanja pa ostajajo na najvišjih ravneh po začetku krize, še naprej se bo tudi nadaljeval upad brezposelnosti. Gospodarska rast 2017 bo povzročila, da bo brezposelnih letos v povprečju manj kot 90.000 oseb.

O spremembah, ki kmalu čakajo brezposelne, smo že pisali v prispevku Brezposelnost bo urejena drugače. Umar pa ob tem napoveduje, da bodo v prihodnjih letih na rast zaposlenosti vedno močneje vplivali demografski dejavniki – pričakovano zmanjševanje števila delovno sposobnih prebivalcev.

Gospodarska rast 2017 ne bo pospešila rasti plač

Umar napoveduje, da bo rast plač ostala zmerna in ne bo presegla rasti produktivnosti. Nominalna rast povprečne bruto plače v zasebnem sektorju bo namreč izhajala iz gospodarske rasti in zniževanja brezposelnosti. Ker bodo podjetja omejena pri iskanju usposobljenih delavcev, bo to predstavljalo pritisk na rast plač. Kljub temu bo težnja po konkurenčnosti še naprej zadrževala rast plač. O tem, kakšna je trenutna plača smo sicer nedavno pisali v prispevku
Povprečna plača julij 2017: enaka junijski.

Informativni izračun plače

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja