Go to Top

GEM Slovenija 2016: Odnos do podjetništva je pozitiven

V Sloveniji imata dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva, je med drugim pokazala raziskava GEM (Global Entrepreneurship Monitor) za Slovenijo, ki je potekala na javni agenciji SPIRIT Slovenija.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Sodeč po raziskavi GEM je podjetništvo v Sloveniji dobro sprejeto. Bi tudi vi postali podjetnik?

Več informacij

Raziskava GEM poteka že 18 let

GEM je največja svetovna raziskava na področju podjetništva, ki že 18 let omogoča temeljit vpogled v svet podjetništva. Rezultati kažejo, da v Sloveniji več kot dve tretjini odraslega prebivalstva verjame, da so uspešni podjetniki v družbi sprejeti in uživajo velik ugled.

Prijava na izobraževanje

Kljub temu pa Slovenci v splošnem niso prepričani, da je podjetništvo dobra izbira kariere, je pokazala raziskava GEM. Med globalnimi regijami ima Evropa najmanjši delež ljudi, ki verjamejo, da je podjetništvo dobra izbira kariere (59 odstotkov).

GEM»Čeprav torej Slovenci spoštujejo uspešne podjetnike, v precej manjšem deležu verjamejo, da je to dobra poklicna izbira,« je pojasnil prof. dr. Miroslav Rebernik, vodja slovenskega dela svetovne raziskave GEM. »Slabo tudi zaznavajo poslovne priložnosti, saj samo četrtina odraslih prebivalcev meni, da so ali pa se bodo v naslednjih šestih mesecih v njihovem okolju pojavile dobre poslovne priložnosti. V svetovnem merilu to pomeni rep lestvice – 59. mesto med 65 sodelujočimi državami. Na vrhu lestvice v Evropi je Švedska z 79 odstotki, na dnu pa Grčija z manj kot 13 odstotki,« je še dodal.

Tudi vas mika podjetništvo? Ne veste, kaj prinaša samozaposlitev? Njene prednosti in slabosti razlagamo na brezplačnem seminarju Prednosti in slabosti samozaposlitve. V kolikor pa podjetniško idejo že imate, a niste prepričani, da bo na trgu uspešna, vabljeni na seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Pomembno je podjetniško izobraževanje

Raziskava GEM spremlja devet področij podjetniškega ekosistema. Najnižjo oceno izmed teh devetih področij je prejela kakovost izobraževanja in usposabljanja za podjetništvo. Zato ostaja podjetniško izobraževanje še naprej eno ključnih področij, ki zahteva takojšnje ukrepanje, tudi zaradi razvoja spodbudne podjetniške kulture, kjer Slovenija še vedno najbolj zaostaja za povprečjem držav članic EU, so zapisali na SPIRIT-u. Podjetniškemu izobraževanju se posvečamo tudi na Dati. Podjetnikom in potencialnim podjetnikom nudimo različne seminarje, večina je brezplačnih. Oglejte si ponudbo naših izobraževanj in razpisane termine.

Indeks TEA

Indeks TEA meri celotno zgodnjo podjetniško aktivnost. To je delež odraslega prebivalstva, ki je v procesu ustanavljanja podjetja ali že ima novo podjetje. Omenjeni indeks je v lanskem letu v Sloveniji narasel na 8 odstotkov. Na SPIRIT-u menijo, da je to optimistično, a tudi s tem porastom kljub se Slovenija uvršča šele na 48. mesto med 65 državami, ki so sodelovale v raziskave.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja