Go to Top

Evropska poklicna izkaznica le za določene poklice

Evropska poklicna izkaznica je elektronski certifikat, s katerim boste sedaj lažje opravljali nekatere poklice v drugih državah članicah Evropske unije. Gre za elektronski postopek, s katerim pridobite priznanje poklicnih kvalifikacij oziroma poklica v drugi državi EU.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Ali imate podjetniško idejo? Se ukvarjate s hobijem, ki je pravzaprav vaš idealen poklic? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo svetovali, kako lahko hobi spremenite v posel, s katerim si boste lahko zaslužili mesečno plačo.

Več informacij

Evropska poklicna izkaznica omogoča enostavnejše pridobivanje kvalifikacij

V primerjavi s standardnim postopkom priznavanja poklicnih kvalifikacij poteka elektronski postopek enostavneje, hitreje in bolj transparentno. Obravnavo prošnje oziroma postopek priznanja poklicne kvalifikacije lahko spremljate na spletu, vse naložene dokumenti pa lahko ponovno uporabite pri pripravi nove prošnje za druge države članice Evropske unije.

Evropska poklicna izkaznice tudi za nepremičninske posrednike

evropska poklicna izkaznicaEvropsko poklicno izkaznico lahko trenutno uporabljajo samo:

  • medicinske sestre za splošno zdravstveno nego,
  • farmacevti,
  • fizioterapevti,
  • gorski vodniki,
  • nepremičninski posredniki.

Osebe, ki opravljajo druge poklicne dejavnosti, bodo za priznanje svojih kvalifikacij morale še naprej uporabljati standardni postopek. Kot pravijo v Evropski komisiji, bodo postopek evropske poklicne izkaznice v prihodnosti najverjetneje razširili tudi na druge poklicne dejavnosti.

Se želite preseliti v tujino in opravlja svoj poklic?

Zgoraj navedene poklicne dejavnosti lahko oseba opravlja v katerikoli državi članice EU začasno ali občasno. Pri tem gre za začasno mobilnost. Lahko pa oseba omenjene dejavnosti opravlja stalno, kar pomeni, da se namerava preseliti v drugo državo EU in tam stalno opravljati svoj poklic.

Če ste nepremičninski posrednik in želite opravljati delo v Avstriji, lahko vse uredite na spletu!

Klikni in deli

Evropska poklicna izkaznica ni fizična kartica

Evropska poklicna izkaznica je elektronsko dokazilo, s katerim pridobite potrdilo, da ste opravili upravno preverjanje in so vam v državi, kjer želite delati, priznali poklice kvalifikacije. To pomeni, da v tisti državi izpolnjujete pogoje za začasno opravljanje dejavnosti. V tem primeru se boste morali pred začetkom opravljanja svoje poklicne dejavnosti registrirati pri tamkajšnjem strokovnem oziroma poklicnem organu ali boste morali pred opravljanjem določene dejavnosti opraviti vsa dodatna preverjanja.

Elektronski postopek ni nadomestek trenutnega ugotavljanja kvalifikacij

Ko je vaša prošnja odobrena, dobite potrdilo o evropski poklicni kartici, v katerem je navedena tudi referenčna številka. Z njo bo vaš bodoči delodajalec preveril veljavnost vaše evropske poklicne izkaznice.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ali ste prepričani, da ste za dejavnost, ki jo opravljate, odločili za pravo obliko dela? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo predstavili vse oblike dela in vam svetovali, katera izmed obstoječih, je najbolj ugodna v vašem primeru.

Več informacij

Kot pojasnjujejo na Evropski komisiji, evropska poklicna izkaznica ne nadomešča tradicionalnega ugotavljanja poklicnih kvalifikacij, temveč omogoča naprednejšo možnost za opravljanje nekaterih poklicnih dejavnosti v drugih državah članicah EU.

Neomejena veljavnost za ustanovitev poklica

Med prednosti evropske poklicne kartice Evropska komisija uvršča tudi to, da bo osebam, ki se selijo v tujino, veljala ves čas. V primeru začasnega opravljanja poklicne dejavnosti za 12 mesecev pa bo veljavnost izkaznice omejena na 18 mesecev.

Vir:

  • Evropska komisija,
  • Evropska unija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja