Go to Top

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Nekaterim dopustnikom evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja obvezno opremo. Pojavlja pa se pogosta težava in sicer previsoka pričakovanja imetnikov kartic.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

S pomočjo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) smo zbrali nekaj koristnih informacij, ki jih je potrebno vedeti pred odhodom v tujino.

Za pridobitev kartice morate na ZZZS vložiti vlogo, vendar pazite, storite to zadosti zgodaj, saj traja nekaj dni, preden jo dobite na dom po pošti.

Zdravstvene storitve, v državi, kjer začasno bivate, so lahko brezplačne ali plačljive. Odvisno od zakonodaje države.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko uveljavljate nujne zdravstvene storitve v vseh državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, na Hrvaškem, Srbiji, Črni gori in Avstraliji. V državah EU ste izenačeni državljani teh držav, medtem ko na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Makedoniji kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč. Preden se odpravite na dopust si na spletni strani ZZZS www.zzzs.si preberite do katerih zdravstvenih storitev ste upravičeni v državi v katero potujete.

V primeru, če kartico izgubite, se povežite z ZZZS in jih prosite naj vam po faksu ali elektronski pošti pošljejo potrdilo, ki začasno nadomešča kartico.

Ker pa živimo v dobi pametnih telefonov, imate možnost, da si na svoj pametni telefon naložite aplikacijo »European Health Insurance Card«, ki vam bo omogočala dostop do splošnih informacij o kartici, telefonske številke za klic v sili, informacije o vrstah zdravljenja in stroških, za katere velja kartica, navodila za povračilo stroškov in kontaktne osebe, s katerimi se povežete, če kartico izgubite.

Povzela: Urška Petrič, Data d.o.o.
Vir: ZZZS in ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja