Go to Top

e-VEM omogoča nove e-vloge

SPOT

e-VEM državni portal za podjetja in podjetnike je portal, ki omogoča lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z javno upravo. V teh dneh so dodali še nekaj možnosti novih elektronskih storitev na področju zaposlovanja in dela tujcev.

Portal e-VEM je vzpostavil nove elektronske vloge za potrebe zaposlovanja tujcev imenovane eBDP. Pred kratkim smo že pisali o tem, da podjetja, ki so vpisana v register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register inovativnih zagonskih podjetij, lažje zaposlujejo tujce.

Nove vloge se nanašajo predvsem na vlaganje prošenj za izdajo dovoljenj za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela v elektronski obliki. Sicer pa vam na Dati nudimo podporo pri zaposlovanju tujcev, denimo s pomočjo pri pridobitvi enotnega dovoljenja za prebivanje in delo.

Uvedene so štiri vloge:

  • Prošnja za enotno dovoljenje na področju raziskav ali visokega šolstva tujca z e-plačilom.
  • Prošnja za enotno dovoljenje za prebivanje in delo tujcev z e-plačilom.
  • Prošnja za enotno dovoljenje na področju raziskav ali visokega šolstva tujca s predhodnim plačilom.
  • Prošnja za enotno dovoljenje za prebivanje in delo tujcev s predhodnim plačilom.
Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

e-veme-VEM točka deluje tudi v okviru podjetja Data. Pri nas lahko hitro, brezplačno in enostavno registrirate poslovno dejavnost. Pri postopku vam bodo pomagali izkušeni referenti, ki bodo za vas izpolnili vso dokumentacijo. Svetovali vam bodo pri odločitvi, ali registrirati d.o.o. ali s.p. ali morda popoldanski s.p.. Pomagali vam bodo izbrati tudi ustrezno dejavnost. In brez skrbi – kadarkoli v prihodnosti boste lahko brezplačno spreminjali podatke o svojem podjetju ali dejavnosti, npr. dodajali nove dejavnosti. Postopek spreminjanja smo opisali v tem prispevku. S pomočjo e-VEM portala lahko večino poslovanja z javno upravo opravite od kjerkoli.

SPOT – boljša podpora podjetnikom

Sicer pa se v okviru podpornih storitev države za poslovne subjekte uvaja nov nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka. Pod okrilje Slovenske poslovne točke postopoma prehaja tudi dosedanji sistem VEM, tako točke VEM kot portal za podjetja in podjetnike e-VEM. Cilj je vzpostavitev celovitega sistema brezplačnih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko. Sistem SPOT bo poslovnim subjektom, podjetnikom in potencialnim podjetnikom nudil nove in izboljšane elektronske storitve, storitve podjetniškega svetovanja, informiranja in podjetniškega usposabljanja ter obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij.

Portal e-VEM (portal SPOT) še naprej ostaja ključni portal za podjetnike in poslovne subjekte in horizontalno povezuje različne institucije in pristojne organe s katerimi gradimo storitve za poslovne subjekte. Cilji portala so še naprej usmerjeni k zagotavljanju enostavnega, hitrega in brezplačnega poslovanja podjetnikov in poslovnih subjektov z državo.

Kaj omogoča portal e-VEM?

Podjetniki bodo zavarovanja urejali le še prek portala e-VEMMed drugim portal e-VEM uporabniku omogoča, da preko spleta ureja obvezna socialna zavarovanja (obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti).

Kaj potrebujete za uporabo portala?

Uporabnik potrebuje osebni računalnik z dostopom do interneta in kvalificirano digitalno potrdilo. Portal e-VEM lahko uporablja zakoniti zastopnik poslovnega subjekta ali od njega pooblaščene osebe. Postopke na portalu torej lahko namesto vas opravi tudi vaš računovodja, če ga za to pooblastite.

Neobvezna oddaja vlog prek portala e-VEM

Vloge bodo lahko zakoniti zastopniki ali pooblaščenci oddajali prek portala e-VEM. Vloge bo še naprej možno oddati tudi po fizični poti na Upravnih enotah.

Urejanje pooblastil za delo v sistemu e-VEM

Uporabniki se bodo na točke VEM lahko obračali z namenom ureditve pooblastila za opravljanje postopkov prek portala e-VEM.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja