Go to Top

Dvig socialne pomoči – se bo sploh še splačalo delati?

Dvig socialne pomoči

Dvig socialne pomoči – poslanci Državnega zbora so potrdili novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih in s tem dvig socialne pomoči. Ta bo v obdobju od začetka junija do konca leta 2018 znašala 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.

>>> Dodatno lahko zaslužite tudi s svojimi hobiji! Vse informacije dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Previsok dvig socialne pomoči?

Novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih prinaša dvig socialne pomoči iz sedanjih 297,53 na 385 evrov. Povišanje bo veljalo za samske osebe in za pare brez otrok.

Vlada je sicer predlaga dvig socialne pomoči na 331,26 evrov. Torej za 34 evrov oziroma 11 odstotkov. Matični odbor pa je podprl amandma Levice, po katerem ta znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov.

Vlada je po besedah ministrice za delo, ki opravlja tekoče posle, Anje Kopač Mrak predlagala 11-odstoten dvig socialne pomoči glede na višino minimalne plače. Slednja mora biti višja od osnovnega zneska minimalnega dohodka oziroma denarne socialne pomoči, je poudarila.

dvig socialne pomoči“Delo mora ostati vrednota v naši družbi,” je dejala in opozorila, da se morata višini minimalne plače in osnovnega zneska minimalnega dohodka ustrezno razlikovati.

>>> Minimalna plača letos znaša 638 evrov neto oziroma natanko 842,79 evra bruto.

Ministrica je opozorila, da prejemanje denarne socialne pomoči vpliva tudi na višino drugih dodatkov – otroškega dodatka, subvencije vrtca, kosila, malice in najemnine. Brezposelni pa so upravičeni tudi do oprostitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Izrazila je željo, da bi ohranili obstoječa razmerja med prejemkom tistih, ki delajo, in tistih, ki ne. S predlogom Levice bi družina z dvema otrokoma v vrtcu in v šoli dobila 1104 evre, dva z minimalno plačo bi prejela 1334 evrov, medtem ko bi družina z dvema povprečnima plačama prejela razpoložljivega dohodka 1852 evrov, je pojasnila.

>>> Vas zanima, kako bi ustanovitev podjetja vplivala na vaše prihodke? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem izobraževanju!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kdo je upravičen do denarne socialne pomoči?

Denarna socialna pomoč je namenjena vsem tistim, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje, oziroma nimajo premoženja in prihrankov, ki bi jim omogočalo preživetje. Hkrati pa morajo aktivno reševati svojo socialno problematiko.

Socialna pomoč pripada državljanom Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Pa tudi tujcem z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Kako zaprositi za denarno socialno pomoč in koliko časa jo upravičenec prejema, si lahko preberete v prispevku Socialna pomoč – komu je namenjena?.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja