Go to Top

Dvig plač napovedujeta dve tretjini delodajalcev!

Dvig plač v prvi polovici leta napovedujeta skoraj dve tretjini slovenskih delodajalcev, je objavila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Dvig plač v prvi polovici 2022

Raziskava, ki jo je opravila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija, je pokazala, da je v prvi polovici leta 2022 dvig plač udejanjilo 83 odstotkov vprašanih delodajalcev, 17 odstotkov pa v plače ni posegalo. V panogah telekomunikacij in elektrotehnike, zdravstva in farmacije, avtomobilske industrije ter raziskav, medijev, marketing in PR so plače dvignili vse vprašani delodajalci. Dvig plače je izvedla tudi polovica delodajalcev v bančništvu, financah in zavarovalništvu. V panogi računovodskih in kadrovskih storitev pa tri četrtine delodajalcev plač ni zvišalo.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Stopnja fluktuacije je bila 12,4-odstotna

Poleg tega, da je raziskava Manpower pokazala, koliko podjetij je izvedlo dvig plač, so objavili tudi podatke o povprečni stopnji fluktuacije. Ta je bila v letu 2022 12,4-odstotna. Več kot polovica delodajalcev je kot prevladujoči razlog za fluktuacijo navedlo boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih. Sledili pa so razlogi kot so neugodne delovne razmere, nekompatibilnost z nadrejenimi, odpuščanja v podjetjih, pomanjkanje možnosti za profesionalno rast in napredovanje, slaba organizacijska klima, težave pri procesu uvajanja ter onemogočanje hibridnega dela oz. dela na daljavo. Panoga z najvišjo stopnjo fluktuacije je bila turizem in gostinstvo (30 %). Najnižja stopnja fluktuacije pa je bila v gradbeništvu (7,6 %).

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Dvig plač v prvi polovici 2023 načrtujeta skoraj dve tretjini delodajalcev

V prvi polovici letošnjega leta bo dvig plač pri 65,7 % vprašanih delodajalcih. Največ (in sicer 35 %) bo plače zvišalo med šestimi in desetimi odstotki. Pri dobrih 30 odstotkih delodajalcev pa bo dvig plač do petih odstotkov. Ob tem 28,7 % delodajalcev napoveduje tudi zvišanje dodatnih ugodnosti oz. bonusov. Med razlogi za dvig plač so visoka inflacija, zadrževanje trenutnih zaposlenih in privabljanje novih zaposlenih. Pri precej delodajalcih pa bo dvig plač tudi zaradi zvišanja minimalne plače. Minimalna plača 2023 po novem znaša 1203,36 evra bruto.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja