Go to Top

Dvig denarne socialne pomoči

Vlada predlaga dvig denarne socialne pomoči na 331,26 evrovTo je 34 evrov oziroma 11 odstotkov več kot zdaj.

>>> Dodatno lahko zaslužite tudi s svojimi hobiji! Vse informacije dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Vlada predlaga dvig denarne socialne pomoči

Decembra lani je socialno pomoč prejemalo 51.179 ljudi, več kot 36.000 prejemnikov je samskih. Socialna pomoč zanje trenutno znaša 297,53 evra oziroma 208,27 evra, če gre za brezposelne mlade do 26. leta.

dvig denarne socialne pomočiPredlog sprememb Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ga je sprejela vlada, osnovni znesek denarne socialne pomoči zvišuje iz 297,53 na 331,26 evrov. Predlagan višji znesek denarne socialne pomoči, gre za 11,34 odstotno povečanje, predstavlja 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov.

Ministrstvo za delo je na podlagi Zakona o socialno varstvenih prejemkih zavezano, da vsakih pet let ugotovi višino minimalnih življenjskih stroškov. Če razlika med višino veljavnega osnovnega zneska minimalnega dohodka in višino na novo ugotovljenih življenjskih stroškov presega 20 odstotkov, mora ministrstvo določiti novo višino minimalnega dohodka oziroma denarne socialne pomoči. Višina minimalnih življenjskih stroškov je bila zadnjič ocenjena leta 2009. Zato je ministrstvo naročilo novo raziskavo življenjskih stroškov.

Leta 2009 so osnovni minimalni življenjski stroški, ki omogočajo preživetje samske odrasle osebe (najnujnejše izdatki za življenjske potrebščine), znašali 385,08 evra. Po novi raziskavi pa minimalni stroški znašajo nekaj manj kot 442 evrov.

Predlog zakona je Vlada poslala Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku.

>>> Minimalna plača letos znaša 638 evrov neto oziroma natanko 842,79 evra bruto.

Upravičenci do denarne socialne pomoči

Denarna socialna pomoč je namenjena vsem tistim, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje, oziroma nimajo premoženja in prihrankov, ki bi jim omogočalo preživetje. Hkrati pa morajo aktivno reševati svojo socialno problematiko.

Socialna pomoč pripada tako državljanom Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, kot tudi tujcem z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Kako zaprositi za denarno socialno pomoč in koliko časa jo upravičenec prejema, si lahko preberete v prispevku Socialna pomoč – komu je namenjena?.

>>> Vas zanima, kako bi ustanovitev podjetja vplivala na vaše prihodke? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem izobraževanju!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja