Go to Top

Dohodke iz tujine je treba napovedati

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki iz tujine. Če ste jih dohodke iz tujine napovedali že med letom, so vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niste napovedali že v letu 2017, ste to dolžni storiti najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

>>> Če pri izpolnjevanju napovedi potrebujete pomoč oziroma česa ne razumete, vam nudimo davčno svetovanje. Vse o davkih in poslovanju pa naši davčni strokovnjaki razlagajo na seminarju Abeceda poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Kot pojasnjujejo na Finančni upravi RS (Furs), je davčni zavezanec, ki prejetih dohodkov iz tujine ne napove že med letom, te dohodke dolžan priglasiti v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

V kolikor pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, ta ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine. Napoved za letno odmero dohodnine mora namreč vložiti sam, in sicer najkasneje do 31. julija.

Kako napovedati dohodke iz tujine?

Če niste oddali medletne napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz tujine, morate oddati izpolnjen obrazec letne napovedi za odmero dohodnine. In sicer najkasneje do 31. julija 2017 (tekočega leta). Dohodki iz tujine, ki ste jih prejeli, se nahajajo v rubriki 1100 – Dohodek iz delovnega razmerja, kot tudi pod rubriko Dodatni podatki o dohodkih, prejetih iz tujine. Tam jih torej navedete.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Obrazcu morate priložiti tudi ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini. In sicer znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Če pa ste služili tudi doma in ste informativni izračun dohodnine dobili (oziroma ga boste konec maja), pa v njem ni bilo podatkov o zaslužkih v tujini, morate zoper izračun ugovarjati. V ugovoru namreč priglasite prejete dogodke iz tujine.

>>> Za prejemnike informativnega izračuna dohodnine 2017 v prvem svežnju, se bo rok za ugovor iztekel 30. aprila 2018. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018.

Furs nadzira dohodke iz tujine

Od leta 2015 Furs avtomatično pridobiva podatke o vseh dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, dohodkih iz naslova pokojnin, nepremičninah, ki so jih rezidenti Republike Slovenije od vključno leta 2014 dosegli v državah članicah EU.

Tako pridobljene podatke Furs primerja s podatki zavezancev, ki so jih morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. V primeru, ko se ugotovijo razhajanja v podatkih, inšpektorji začnejo postopke nadzora. Ti so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. Če bo ugotovljeno, da zavezanci niso izpolnili svojih obveznosti napovedovanja dohodkov, bodo uvedeni tudi ustrezni prekrškovni postopki.

Zato Furs zavezancem svetuje, da sami predložijo podatke o dohodkih, ki jih dosegajo v tujini. To lahko storijo na tri načine.

dohodke iz tujine

Na ta način se bodo izognili tako globam, kot tudi morebitnim zapletom pri koriščenju davčnih ugodnost, ki jih lahko uveljavljajo.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja? Oglasite se na našem brezplačnem izobraževanju, na katerem boste spoznali vse prednosti in slabosti samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja