Go to Top

Delovno aktivne osebe – najvišje do sedaj, povečuje se delež tujcev

Delovno aktivne osebe – v mesecu maju 2024 je bilo zabeleženo največje število delovnih aktivnih oseb do sedaj in sicer nekaj manj kot 946.700 oseb. Zabeleženo je tudi največje število delovno aktivnih tujcev (brez kmetov) do sedaj. Tudi v vas tli želja, da se preizkusite na samostojni podjetniški poti? Za odprtje lastnega podjetja se oglasite pri nas na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Delovno aktivne osebe – ključni podatki

V maju se je skupno število delovno aktivnih oseb povišalo za 0,1 % in sicer je bila v kar 16 (od 20) področij dejavnosti  je bila zaznana rast števila delovno aktivnih. Največj v gradbeništvu. Kar 15,8 % delovno aktivnih oseb (brez kmetov) so predstavljali tuji delavci.

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Vse o normiranem sp

Delovno aktivne osebe – rast na mesečni in letni ravni

Število delovno aktivnih oseb, je podatkih Statističnega urada, se je v primerjavi z aprilom povišalo za nekaj več kot 700 oseb oziroma za 0,1 %, skupno na nekaj manj kot 946.700 oseb. Povečalo se je tako število zaposlenih kot samozaposlenih (zaposlenih za 0,1 % (skupno nekaj več kot 844.200), samozaposlenih pa za 0,2 % (skupno približno 102.400). Število delovno aktivnih oseb se je namareč na mesečni ravni povišalo pri obeh spolih, za 0,1 %. Delovno aktivnih moških je bilo približno 523.700, delovno aktivnih žensk pa 423.000. Število delovno aktivnih oseb na letni ravni pri moškimi povečalo za 2,0 %, pri ženskah pa za a 0,5 %.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Delovno aktivne osebe – največja rast v gradbeništvu

Največje povečanje števila delovno aktivnih oseb je bilo v gostinstvu (za 0,9 %) in v gradbeništvu (za 0,4 %). Najvišja rast na letni ravni je bila zaznana v gradbeništvu (za 6,8 %). Število delovno aktivnih oseb na mesečni ravni je upadlo v naslednjih dejavnostih: rudarstvu, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, področju trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil. Najizrazitejši upad je bil v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 %).

Računovodski servis

Delovno aktivne osebe – vsaka šesta oseba tuji državljan

Število delovno aktivnih tujih državljanov, po poročanju Statističnega urada, je v maju doseglo najvišjo vrednost do sedaj – 146.400 (15,8 %). Število delovno aktivnih državljanov Slovenije pa se je zmanjšalo za nekaj več kot 200. Večina delovno aktivnih tujcev (brez kmetov) je bilo zaposlenih ali samozaposlenih v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih. Največ delovno aktivnih moških tujcev je opravljalo poklice iz skupine 8332 – vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (približno 16.200), med tujkami pa so bili najpogostejši poklici iz skupine 9112 – čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki (nekaj manj kot 5.000).

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja