Go to Top

Dejavnosti za nego telesa: kje jih lahko opravljate?

Dejavnosti za nego telesa so izjemno priljubljene. Mnogi, ki se podajo na samostojno podjetniško pot, za dejavnost svojega podjetja namreč izberejo manikuro, pedikuro, različne masaže ali pa opravljajo frizerske storitve. Kljub temu, da se postopek za ustanovitev podjetja lahko enostavno opravi na VEM točki DATA, pa za opravljanje omenjenih dejavnosti potrebujete obrtno dovoljenje in primeren prostor.

Prvi korak je registracija podjetja

Če se želite opravljati dejavnosti za nego telesa, morate najprej poskrbeti za ustanovitev podjetja. Registrirate lahko s. p. ali d. o. o.. Razlike med obema organizacijskima oblikama natančneje pojasnjujemo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Postopek za odprtje podjetja sicer hitro, enostavno in brezplačno lahko opravite na VEM točki DATA. Podjetniški svetovalec vam bo pri tem pomagal iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008) izbrati tiste, ki jih boste v vašem podjetju opravljali. V nadaljevanju pa boste, preden boste začeli z opravljanjem dejavnosti, morali pridobiti obrtno dovoljenje. Podjetniške dejavnosti so namreč lahko regulirane ali pa ne.

Obrtne dejavnosti natančneje določa Uredba o obrni dejavnostih.  Za njihovo opravljanje podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje, za njegovo pridobitev pa glede na dejavnost specifično izobrazbo. Več o pridobivanju obrtnega dovoljenja smo že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Vloga za pridobitev obrtnega dovoljenja se vloži šele po tem, ko je podjetje že ustanovljeno. Vlogo se lahko odda na tri načine:

  • na Datini točki VEM,
  • prek portala e-VEM,
  • pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije oziroma pri območni obrtno-podjetniški zbornici, kjer je sedež poslovnega subjekta.

Strošek pridobitve dovoljenja znaša 111 evrov. Vlagatelj pa dovoljenje običajno prejme v tednu dni.

Opravljanje dejavnosti za nego telesa na terenu

Dejavnost za nego telesa se lahko izvajajo samo na mestih, v prostorih ali objektih, namenjenih opravljanju registrirane dejavnosti.

Velikokrat nas sprašujete, če bi lahko imeli masažo na terenu, ali pa bi na domu opravljali frizerske storitve. To je dopustno le izjemoma. In sicer v primeru, da stranka zaradi telesne prizadetosti, duševne motnje ali iz drugih razlogov ne more priti v prostore, kjer sicer opravljate dejavnosti.

Lahko pa masažo izvajate denimo v hotelu, če imajo tam ustrezno opremljen prostor. Dejavnosti za nego telesa v okviru promocije zdravja na delovnem mestu v svojih prostorih nudijo tudi nekatera podjetja. Naši podjetniški svetovalci razlagajo, da je to možno, a le, če je v poslovnih prostorih podjetja soba, ki ustreza vsem zakonsko določenim zahtevam za opravljanje dejavnosti.

>>> Prav vsak lahko dodatno zasluži s svojim hobijem. Dvomite? Oglasite se na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Zagotoviti morate ustrezen prostor

Za opravljanje določenih dejavnosti – tudi dejavnosti za nego telesa – morate zagotoviti ustrezen poslovni prostor. Pri samem postopku za ustanovitev podjetja se tega pogoja ne preverja. Mora pa podjetnik zagotoviti poslovni prostor in pridobiti ustrezno dovoljenje, preden začne opravljati dejavnost, za katero je predpisan ta pogoj.

dejavnosti za nego telesaKozmetično in pedikersko dejavnost, pa tudi masaže in frizerske storitve, boste morali opravljati v prostorih ali objektih, ki ustrezajo zahtevam Pravilnika o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti.

Pravilnik določa minimalne pogoje za opravljanje naslednjih dejavnosti:

  • frizerske in brivske dejavnosti,
  • kozmetične dejavnosti (ličenja, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak in za vse druge postopke, ki se izvajajo v kozmetičnih salonih),
  • dejavnosti salonov za nego telesa (savne in kopeli, solariji, saloni za masažo in za vse druge postopke, ki se izvajajo v salonih za nego telesa),
  • pedikure,
  • dejavnosti piercing-a, tetoviranja in drugih podobnih postopkov.

Dejavnosti za nego telesa se morajo izvajati v skladu z dobro higiensko prakso. Nosilec dejavnosti mora zagotavljati, da oprema, pribor, sredstva in proizvodi, ki jih uporablja, ustrezajo zahtevam pravilnika in drugih predpisov. Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca.

Prav tako mora za opravljanje dejavnosti za nego telesa zagotoviti oskrbo s toplo in hladno pitno vodo, odpadke pa mora zbirati oziroma ločevati v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.

Prostor, v katerem opravljate storitve za nego telesa mora biti:

  • razporejen tako, da omogoča učinkovito čiščenje in razkuževanje,
  • primerno naravno ali umetno prezračen,
  • primerno osvetljen,
  • opremljen s površinami, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego,
  • opremljen s površinami, ki so odporne proti kemikalijam.

V prostoru mora biti na vidnem mestu nameščeno tudi obvestilo, na katerem so z dobro vidnimi in čitljivimi velikimi tiskanimi črkami dane informacije glede zdravstvenih tveganj in omejitev izvajanja nege oseb, ki imajo nalezljivo okužbo kože, nohtov ali zajedavce na koži ali lasišču.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja