Go to Top

DDPO in DohDej – podaljšanje roka za oddajo

DDPO in DohDej – letos ju lahko oddate do 30.4.2021

DDPO in DohDej letnima obračunoma se podaljšuje rok za oddajo, saj je Državni zbor RS 26. 3. 2021 sprejel Zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2021 in 2022 (ZIPRS). Podaljšuje se do 30. aprila 2021.

Izračunajte si plačo!

Rezervirajte si termin za davčno svetovanje na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

DDPO in DohDej in rok za plačilo akontacij

Davčnim zavezancem, ki ste letni davčni obračun DDPO in DohDej oddali po 31. marcu, se rok za plačilo marčevske akontacije izteče 10. maja.

Prav tako se prestavi rok za poračunsko akontacijo, ki jo je treba plačati, če sta bila obroka za januar in februar 2021 obračunana in plačana v nižjem znesku kot izhaja iz obračuna za leto 2020. Ostalim davčnim zavezancem, ki so DDPO in DohDej oddali do konca marca, se roki plačila akontacij ne prestavljajo.

Regres za upokojence 2021

Preverite pogoje za prejem pomoči

Rok za oddajo obeh letnih obračunov DDPO in DohDej je sicer prestavljen na 30. april. Podjetniki, bodite pozorni, da v izkazih upoštevate vse protikoronske ukrepe, predvsem pa preverite, ali izpolnjujete pogoje za prejem državne pomoči ali pa jo boste morali vračati.

Pravni nasvet

Za oddajo imate več časa

V okviru spremembe ZIPRS se podaljšuje tudi rok za obvestitev davčnega organa o tem, da zavezanec ne želi več ugotavljati davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, kot tudi rok za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

S podaljšanjem roka za predložitev davčnih obračunov se je podaljšal tudi rok za preložitev obvestila o neizpolnjevanju pogojev za pomoč pridobljeno po PKP ukrepih.

Prijavite se na e-novice

Sprememba tudi pri zahtevi za predhodno akontacijo

Sprememba ZIPRS predvideva tudi poenostavljen način spremembe predhodne akontacije. Tako  davčni zavezanec zahtevi za spremembo predhodne akontacije oziroma akontacije dohodnine in akontacije davka od dohodkov pravnih oseb priloži tudi oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove. Navedena sprememba bo sicer začela veljati šele po objavi ZIPRS v Uradnem listu RS.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja