Go to Top

Davkoplačevalci lani plačali 920 milijonov evrov dajatev več kot v 2016

Finančna uprava RS (Furs) je v letu 2017 pobrala 15.530 milijonov evrov prihodkov za vse blagajne javnega financiranja. To pomeni, da so davkoplačevalci plačali približno 920 milijonov evrov oziroma za 6,3 odstotka več kot v letu 2016.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja? Samozaposlitev prinaša marsikatero prednost. Spoznajte jih na našem brezplačnem izobraževanju.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno ZPIZ in ZZZS, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države, so porasli za 300 milijonov evrov (6,5 odstotka). V skupnem znesku so presegli 6 milijard evrov vplačil.

Posebej pozitivne rezultate izkazujejo davki na dohodek in dobiček s skupaj skoraj 11-odstotno rastjo. Med njimi izstopata davek na dohodek od pravnih oseb in dohodnina. Davkoplačevalci so za dohodnino plačali 118 milijonov evrov več kot v letu 2016.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Velik porast (5,2 odstotka) pa so na Fursu zaznali tudi pri domačih davkih na blago in storitve. Davek na dodano vrednost je glede na predhodno leto višji skoraj za 7 odstotkov oziroma 221 milijonov evrov, porast trošarin pa znaša približno 2 odstotka oziroma 34 milijonov evrov.

Davkoplačevalci 95 odstotkov obveznosti plačali prostovoljno

davkoplačevalciFurs zadnja leta ugotavlja velik porast deleža prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti tako pri predlaganju obračunov in prijavljanju obdavčljivih prihodkov kot pri plačevanju. Delež prostovoljno plačanih dajatev, pri čemer se za prostovoljna šteje vse poravnave obveznosti do začetka izvršbe, se namreč povečuje. V lanskem letu so tako davkoplačevalci prostovoljno plačali kar 95 odstotkov obveznosti.

Davčna kultura med davkoplačevalci se torej izboljšuje, ugotavljajo na Fursu. Menijo, da v precejšnji meri zaradi gospodarske rasti. Pa tudi zaradi njihovih prizadevanj za izboljšanje storitev, povečanja avtomatične izmenjave podatkov, ukrepov izterjave in sistematičnih in ciljnih nadzorov po posameznih segmentih obdavčitve.

“Furs z informiranjem, medijskimi pozivi, vzpodbujanjem (samo) prijav obdavčljivih prihodkov, sistematičnim in hitrim opominjanjem izpolnjevanja obveznosti in ukrepi izterjave, ki so stroškovno manj obremenilni za zavezance (npr. poboti vračil in dolgov), dostopnejšim pregledom do stanja odprtega dolga za plačilo, posredno vpliva na povečevanje prostovoljnosti poravnave dajatev,” so še povedali na Finančni upravi.

>>> Kako so obdavčeni normiranci in kakšne obveznosti imajo, preverite na našem izboraževanju!

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja