Go to Top

Davčno prestrukturiranje gre v drugi krog

Ministrstvo za finance želi davčno prestrukturiranje z zmanjšanjem stroškov dela izpeljati še letos. Po zaključku prve faze procesa vpeljave sprememb za davčno prestrukturiranje, ko so se srečali s predstavniki podjetnikov, delodajalcev in sindikatov, so sporočili, da so se s sogovorniki strinjali, da je davčno prestrukturiranje potrebno in zaželeno, saj je izboljšanje konkurenčnosti poslovnega okolja ključno za stabilno in vzdržno gospodarsko rast.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Vsi podjetniki morajo poznati vsaj osnovno zakonodajo. Pripravili smo hiter pregled.

Več informacij

Davčno prestrukturiranje predvsem v dobro odgovornih za rast

»Predstavniki gospodarstva so v pogovorih kot najbolj pereč problem izpostavili nagrajevanje zaposlenih, ki največ prispevajo k višji ustvarjeni dodani vrednosti podjetja,« pravijo na finančnem ministrstvu. Izpostavili so predvsem strokovnjake, zaposlene v razvojnih in prodajnih oddelkih, torej inženirje, programerje, razvojnike, raziskovalce in prodajnike, ki so ključni za razvoj in rast podjetij. Ti zaposleni praviloma prejemajo vsaj 1,7 krat višje plače od slovenskega povprečja in so zato nadpovprečno visoko obdavčeni (na 46 odstotkov) v primerjavi z drugimi državami.

davčno prestrukrutiranje

Ministrstvo in gospodarstveniki so se zato strinjali, da je ključno vprašanje, na kakšen način zagotoviti razbremenitev, kako to narediti na administrativno enostaven način in katere dohodke razbremeniti (13. plačo, letno nagrado, bonus, božičnico, …).

 

Gospodarstveniki si želijo, da bi obveljala posebna davčna obremenitev letnih nagrad za uspešnost, da bi se davčno razbremenili dodatki, kot so bonusi, 13. Plače in božičnice ter da bi se spremenila dohodninska lestvica in/ali uvedel dodaten dohodninski razred. Zavzeli so se tudi za to, da davčne olajšave, predvsem za investiranje ter za vlaganje v raziskave in razvoj ostanejo nespremenjene.

Dodatne vire, ki bi nadomestili te davčne razbremenitve, bi iskali v višjih prihodkih iz učinkovitejšega pobiranja javnih dajatev, v izenačitvi prispevnih stopenj za različne oblike dela ter povišanju nominalnih stopenj davka od dohodkov pravnih oseb.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Poznate vse oblike dela, ki jih ponuja naša zakonodaja, in kako so obdavčene?

Več informacij

Do predvidoma druge polovice aprila bodo na ministrstvu za finance pripravili mogoče rešitve, ki jih bodo nato gospodarstvenikom predstavili na drugem krogu pogovorov. »Na ta način bi zagotovili dovolj časa, da gospodarstvo spremembe davčne zakonodaje vključi v poslovne načrte in se pripravi za njihovo uveljavitev z začetkom leta 2017,« so še zapisali na finančnem ministrstvu.

VIR: Ministrstvo za finance

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja