Go to Top

Davčno nepotrjeni računi so ga spravili ob opravljanje dejavnosti

Davčno nepotrjeni računi so bili razlog za prepoved opravljanja dejavnosti, in sicer prodaje sadja in zelenjave, ki jo je v torek dobil samostojni podjetnik na območju Finančnega urada Novo mesto, poroča Furs. Ukrep prepovedi je bil izrečen zaradi uporabe davčne blagajne, ki omogoča izdajanje davčno nepotrjenih računov. Čeprav si je davčni zavezanec že naslednji dan zagotovil davčno potrditev vseh izdanih računov, je Furs njegovo elektronsko napravo za izdajanje računov zasegel.

Davčno nepotrjeni računi – skupaj kar 740!

Pri davčnem zavezancu se je izvajal davčni inšpekcijski nadzor, med katerim je bilo ugotovljeno, da je zavezanec davčno potrjeval račune samo do 20. 1. 2016, od tega dne dalje pa na davčno številko drugega davčnega zavezanca. Prepoved za opravljanje dejavnosti, ki so jo na Furs izrekli na podlagi določb 21. in 37. člena Zakona o finančni upravi, je bila sklenjena na osnovi analize podatkov navedenega zavezanca in tudi na podlagi podatkov, ki jih sporočajo potrošniki.  Zavezanec je na ta način izdal 740 davčno nepotrjenih računov.

Zaradi davčno nepotrjenih računov Furs izdal prepoved opravljanja dejavnosti!

Klikni in deli

Davčno nepotrjeni računi

Furs je zavezancu po Zakonu o davčnem potrjevanju računov zasegel davčno blagajno, vključno s programom za davčno potrjevanje računov, zaradi ugotavljanja višine prometa in zaradi forenzične preiskave spornega programa. Kot so še zapisali, se je Fursov ukrep izkazal za učinkovitega, saj si je davčni zavezanec že naslednji dan zagotovil davčno potrditev vseh manjkajočih računov, pri čemer je uporabil novo davčno blagajno. Davčnemu zavezancu in tudi dobavitelju spornega programa bo izrečena globa, so še zapisali.

Globa za tako kršitev lahko sicer po zakonu za samostojnega podjetnika, ki naredi prekršek iz prvega odstavka 19. člena omenjenega zakona, znaša od 3 do 50 tisoč evrov.

Preberite sorodne članke:

Vir: Furs

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja