Go to Top

Davčni obračun 2015: Furs jih letos pričakuje do 4 odstotke več

Davčni obračun 2015 je do včeraj na Finančno upravo RS (Furs) oddalo dobrih 31 tisoč pravnih oseb, od tega 238 s statusom normiranca, ter skoraj 40 tisoč fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, od tega jih ima dobrih 12 tisoč status normiranca.

Na Fursu so povedali so, da letos pričakujejo od pravnih in fizičnih, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, preko trideset tisoč obračunov: pričakujejo 748 obračunov DDPO, torej obračunov, ki jih oddajo pravne osebe, in približno 30 tisoč obračunov DOHDEJ, torej obračunov fizičnih osebe z dejavnostjo.

Normiranci morajo letos prvič oddati obračun le v digitalni obliki prek spletne aplikacije Silvester Fineus, za vse davčne zavezance, tiste z normiranim statusom in tistim brez, pa velja, da morajo davčne obračune in bilance predložiti do 31. marca 2016.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Normiranci, zmotno je prepričanje, da vam ni potrebno voditi poslovnih knjig! Na kaj še morate biti pozorni? Vse informacije dobite na enem mestu!

Več informacij

davcni obracun 2015

Davčni obračun 2015 v primerjavi s preteklim letom

Za leto 2014 je bilo Fursu predloženih skoraj 102 tisoč obračunov dohodkov pravnih oseb, kar je štiri odstotke več kot leto prej, ter skoraj 104 tisoč obračunov dohodka fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, oziroma dva odstotka več kot za leto 2013.

»Glede na podatke o rasti števila novoustanovljenih podjetij in drugih poslovnih subjektov v letu 2015 lahko pričakujemo, da bo tudi število predloženih obračunov DDPO in DohDej za leto 2015 večje, predvidoma za dva do štiri odstotke za vsakega posebej,« še pojasnjujejo na Fursu.

Kako je s popravki obračunov?

Do 1. marca 2016 je bilo predloženih tudi dobrih 4.600 popravkov davčnih obračunov DDPO in dobrih 8.000 obračunov Dohdej za leto 2014. Tako je bilo v za leto 2014 popravljenih 4,6 odstotka obračunov DDPO oziroma 7,9 odstotka Dohdej.

Furs pričakuje, da bo letos oddanih med 2 in 4 odstotke več davčnih obračunov.

Klikni in deli

Če s pojmom »napačni« davčni obračun razumemo obračun, ki ob oddaji preko portala eDavki vsebuje t. i. kritične napake, potem takega obračuna zavezanec sploh ne more vložiti, ker mu sistem notranjih kontrol to prepreči. O tem zavezanec dobi tudi povratno informacijo in vsebino napake/napak.

Zavezanci se lahko napakam izognejo tudi tako, da za davčni obračun 2015 pooblastijo računovodski servis. Če bodo zavezanci prepustili davčni obračun 2015 računovodskemu servisu, ga morajo za to pooblastiti. Izpolniti morajo poseben obrazec, ki je objavljen na spletni strani e-Davki. Izpolnjen in podpisan obrazec morajo oddati pristojnemu finančnemu uradu, na območju katerega imajo prebivališče. Te storitve za Vas opravljamo v računovodskem servisu Data. Izberite paket Normiranec za akcijsko ponudbo 29 evrov + DDV mesečno. Prijavite se na svetovanja preko spletnega obrazca, nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pošljite elektronsko pošto na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja