Go to Top

Davčne spremembe v 2018

Katere davčne spremembe nas čakajo v letu 2018? Vlada je spremenila štiri zakone, ključna je novela zakona o dohodnini. Ta med drugim prinaša davčno razbremenitev zaposlenih, ki so napoteni na delo v drugo državo. Drugače bodo poslovali tudi normiranci, božičnice in prihodki študentov pa bodo manj obdavčeni.

>>> Na kakšen način lahko v novem letu pridete do dodatnega zaslužka, vam razkrijemo na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. <<<

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

V novembra sprejetem davčnem paketu so poleg novele zakona o dohodnini še novele zakona o davčnem postopku, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davčnem potrjevanju računov. Davčne spremembe se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2018.

1. Davčne spremembe pri normirancih

Spreminja se pogoj za obvezen izstop iz sistema. In sicer bo moral zavezanec ugotavljati davčno osnovo po dejanskih prihodkih in odhodkih, če bo v dveh zaporednih davčnih obdobjih presegel 300.000 evrov prihodkov.

Določa se absolutna višina odhodkov – zavezancu bo priznano največ 40.000 evrov odhodkov oziroma 80.000 evrov, če ima vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas.

Prihodki normiranca in povezanih oseb pa se bodo v določenih primerih seštevali.

>>> Če pri vašem poslovanju potrebujete nasvet, vam v podjetju Data nudimo davčno svetovanje. Koristne nasvete pa lahko dobite tudi v našem računovodskem servisu in seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

2. Spremembe pri povračilih stroškov pri začasni napotitvi na delo v tujino

Večina službenih potovanj se bo po novem štela kot napotitev na začasno delo v tujino. Preberite, kako razliko med napotitvijo in službenim potovanjem pojasnjujejo na Ministrstvu za delo.

davčne spremembeČe bo napotitev trajala neprekinjeno do 30 dni (oziroma do 90 dni za voznike v mednarodnem cestnem prometu) se povračila stroškov za prehrano ne bodo vštevala v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dnevnice.

Za napotitve nad tem rokom pa se v davčno osnovo ne bodo vštevala do višine prehrane med delom, povečane za 80 odstotkov.

3. Posebna davčna osnova za napotitev na čezmejno opravljanje dela

Za delavce, ki jih slovenska podjetja pošljejo na delo v tujino, je določeno znižanje davčne osnove v višini 20 odstotkov od bruto dohodka. Ta razbremenitev bo omejena na 1000 evrov na mesec, veljala pa bo tako za napotitve v Slovenijo kot tudi za napotitve iz Slovenije. Med pogoji so tudi trajanje napotitve neprekinjeno več kot 30 dni, oddaljenost več kot 200 kilometrov ter plača najmanj v višini 1,5-kratnika zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji.

4. Vezana knjiga računov ostaja

Davčne spremembe bodo doletele tudi male podjetnike, ki izdajajo račune iz vezane knjige. Vezane knjige bodo še naprej lahko uporabljali – kaj pa bo pri tem drugače?

>>> Da bo vaše poslovanje res skladno z novo zakonodajo, pridite po informacije na Abecedo poslovanja. <<<

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

5. Božičnice in 13. plače bodo obdavčene manj

Izplačilo poslovne uspešnosti se ne bo vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 odstotkov povprečne plače (zdaj 70 odstotkov).

6. Uvaja se linearnost dodatne splošne olajšave

Odpravlja se stopničavost dodatne splošne olajšave, s čimer se želi preprečiti primere, ko delavec zaradi enega dodatnega evra dohodka prejme nižji neto prihodek, kot pa če tega dodatnega evra ne bi zaslužil.

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

7. Zvišanje olajšave za študente

Posebna osebna olajšava za študente do dopolnjenega 26. leta starosti se zvišuje s sedanjih 75 odstotkov na 100 odstotkov splošne olajšave pri dohodnini. To pomeni, da bodo študentski prihodki obdavčeni manj.

8. Spremembe v davčnem postopku

Uvaja se možnost plačila davčnih obveznosti pri upravnem ali drugem državnem organu s kartico brez plačila provizije.

>>> Če še vedno ne veste, ali odpreti podjetje (d.o.o.) ali registrirati s.p., vam vse razlike pojasnimo na našem brezplačnem skupinskem svetovanju. Pri nas je ustanovitev podjetja povsem enostavna!

Komentarjev (2)

  • CVETKA LADINEK 29. Decembra 2017 - 10:36 Odgovori

    Mene pa zanima kaj je z sezonskim delom čez mejo.Koliko lahko delaš in zaslužiš in kam se bi morala obrnit ,če bi delala več kot je predvideno .

    • Dominika Ahačič 11. Aprila 2018 - 15:34 Odgovori

      Pozdravljeni, o sezonskem delu smo pisali v prispevku Zaposlitev delavca za sezonsko delo. Če imate dodatna vprašanja, prosimo, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja