Go to Top

Davčne blagajne: zdaj lahko podatke o računih pridobite za do 100 dni nazaj

Davčne blagajne, kaj je že to? Danes mineva natanko eno leto in en mesec, odkar se je začel uporabljati  Zakon o davčnem potrjevanju računov. Ta določa sistem, v katerem so blagajne zavezancev preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS (Furs), ki potrjuje in shranjuje podatke o računih pri gotovinskem poslovanju v postopku njihove izdaje v realnem času.

Tak sistem omogoča sledljivost in učinkovitost nadzora nad izdanimi računi ter bo omejil sivo ekonomijo.

Kaj je novega?

Po novem pa lahko zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne, na portalu eDavki, kjer avtomatsko pridobivajo podatke o davčno potrjenih računih in poslovnih prostorih, dobijo vpogled v podatke posameznega računa, vpogled v podatke o poslovnih prostorih ali pa naročijo paket računov za nazaj. Paket s podatki je zavezancu na voljo naslednji dan, podatke o računih za določen dan pa je možno pridobiti za največ 100 dni nazaj od tekočega dneva, pišejo na Fursu.
Davčne blagajne

Davčne blagajne: za koga?

Zavezanec mora ob vsaki dobavi blaga in storitev za plačilo z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa, in ga izročiti kupcu blaga oziroma naročniku storitve.

Račun mora izdati po opravljeni dobavi in prejetem plačilu z gotovino. Zavezanec mora na vidnem mestu objaviti tudi obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun, opozarjajo na Fursu.

Zavezanci z manjšim številom računov

Kot pišejo na Fursu, so z namenom, da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo manjše število računov, omogočili izdajanje računov z aplikacijo na portalu eDavki. Predvideno je prehodno obdobje, v katerem bodo lahko zavezanci izdajali račune iz vezane knjige računov, ki jih bo treba v desetih dneh od izdaje potrditi prek aplikacije na portalu eDavki.

Račun morate praviloma zadržati do odhoda iz poslovnega prostora

Kupec blaga oziroma prejemnik storitve mora prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa. Kupec prav tako lahko za vse izdane račune preveri, ali so bili ustrezno prijavljeni finančni upravi. To lahko stori prek posebne mobilne aplikacije ali spletne strani finančne uprave. Sistem tako omogoča dvojno kontrolo izdanih računov prek finančne uprave in prek kupca, še pišejo.

Za jemanje računov ste lahko bogato nagrajeni!

Vzporedno z uvedbo davčnih blagajn pa je bila uvedena tudi posebna nagradna igra, v kateri bodo razdelili 120 tisoč evrov.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja