Go to Top

Davčne blagajne – december namenjen osveščanju

Za zavezance za uporabo davčnih blagajn se jutri začne testno obdobje davčnega potrjevanja računov. Zavezanci, ki bodo jutri začeli s preizkusnim obdobjem davčnih blagajn, bodo morali kupce najkasneje do 2. januarja 2016 obvestiti o uporabi sistema.

davčne blagajne

Kot so nam povedali na Finančni upravi RS, zavezancem, ki se bodo vključili v testno obdobje davčnega potrjevanja računov, priporočajo, da že zdaj sprejmejo interni akt, čeprav tega še ne bodo preverjali. Prav tako priporočajo, da že nalepijo obvestila za kupce. Na vprašanje, ali bodo zavezanci sankcionirani, če nič od tega še ne bodo storili, pa na Fursu pravijo: “Ne, ne bomo izvajali terorja, saj je december namenjen osveščanju in testnemu obdobju potrjevanja računov.” Z 2. januarjem pa bo upoštevanje pravilnika, sprejetje internega akta in obveščanja o izdaji računa in obveznostih kupcev obvezno, so še dodali.

Davčne blagajne bo uporabljalo 70.000 zavezancev

Do sedaj je 5.899 zavezancev prevzelo 7.005 namenskih digitalnih potrdil, brez katerih zavezanci ne bodo mogli uporabljati davčnih blagajn. Sicer pa na Finančni upravi RS ocenjujejo, da naj bi davčne blagajne skupaj uporabilo okrog 70.000 davčnih zavezancev. Kaj vse morate urediti pred obvezno uporabo davčnih blagajn oziroma davčnim potrjevanjem računov v januarju 2016, pa si lahko preberete tukaj.

Na Fursu obljubljajo, da bodo decembra samo osveščali, kako pravilno uporabljati davčne blagajne.

Klikni in deli

Zavezanci bodo morali obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter o obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun, jasno objaviti na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali na dobro vidnem mestu. Na Fursu priporočajo, da zavezanci obvestilo obesijo na mestu, ki je kupcu jasno viden – na primer na pult ali steno ob blagajni.

izobraževanje

Davčne blagajne

Bliža se novo leto, z njim pa tudi davčno potrjevanje računov. Če niste prepričani o vseh obveznosti in kaj uporaba davčne blagajne pomeni za vaš posel, vam vse povemo mi v uri in pol.

Več informacij

Davčne blagajne: kršiteljem do 50.000 evrov kazni

Zavezancem za davčno potrjevanje računov, ki ne bodo pravočasno ali na pravi način obvestili svojih kupcev o njihovih obveznostih, grozi denarna kazen v višini od 2.000 do 50.000 evrov.

Po Pravilniku o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov, mora biti obvestilo prilagojeno glede na nepremičen oziroma premičen poslovni prostor. Pri slednjem mora biti obvestilo najmanj v formatu A7, pri nepremičnem pa najmanj v formatu A5.

Uporabniki davčne blagajne lahko obvestila v različnih formatih najdejo na spletni strani Finančne uprave RS. Obvestila morajo biti natisnjena v barvah. Zakonodaja sicer ne predvideva nalepk, panojev ali drugih oblik tiskovin, s katerimi bodo zavezanci za uporabo davčnih blagajn obveščali svoje kupce, a jih ne prepoveduje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja