Go to Top

Davčna zakonodaja: Predlogi ministrstva so nared

Ministrstvo za finance je po javni razpravi preoblikovalo predloge davčnih sprememb, ki so jih sicer predstavili junija. Nova davčna zakonodaja se nanaša na pet zakonov, ključna novost preoblikovanih predlogov ministrstva pa je pri normirancih. Višino normiranih odhodkov bi zdaj znižali s sedanjih 80 na 70 odstotkov in ne na 60, kot je bilo sprva predlagano.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kako bodo po novem morali poslovati normiranci?

Več informacij

Davčna zakonodaja, ki bo spremenjena, se nanaša na pet zakonov: Zakon dohodnini, Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, Zakon o davku na tonažo, Zakon o davčnem potrjevanju računov ter Zakon o davčnem postopku. Predlagani ukrepi naj bi enakomerneje razporedili davčna bremena, izboljšali učinkovitost pobiranja javnih dajatev ter zmanjšali administrativna bremena, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Kaj nova davčna zakonodaja prinaša normirancem?

Ključne spremembe, ki jih prinaša nova davčna zakonodaja, so zagotovo na področju sistema normiranih odhodkov.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V novem predlogu ministrstva se ohranja predlagana sprememba sistema, ki predvideva vključitev dohodkov iz dejavnosti v sistem letnega obračuna dohodnine. To pomeni, da bodo normiranci obdavčeni po dohodninski lestvici, glede na višino zaslužka. Priznale pa se jim bodo olajšave, vezane na osebne okoliščine (splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane itd.).

Nov predlog pa predvideva znižanje višine normiranih odhodkov iz 80 odstotkov na 70 odstotkov. Obdavčenih bo torej 30 odstotkov, in ne le 20, celotnih letnih prihodkov. Vse o predlaganih novostih izveste tudi na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Koliko davka po trenutno veljavni zakonodaji plačajo normiranci, lahko preverite z našim kalkulatorjem:

Informativni izračun za normirance

Katere spremembe Zakona o dohodnini se še obetajo?

Nova davčna zakonodaja prinaša tudi druge spremembe Zakona o dohodnini. Predlagana je uvedba posebne davčne sheme za dohodke, dosežene z napotitvijo na delo iz Slovenije v tujino ali iz tujine v Slovenijo.

davčna zakonodajaKot so pojasnili na ministrstvu, nova davčna zakonodaja upošteva tudi pripombe, podane v javni razpravi, glede povračil stroškov, vezanih na začasno napotitev na delo v tujino. Zaradi preprečevanja zlorab posodobljeni predlog predvideva, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod določenimi pogoji ne vštevajo povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče.

Predvidena je tudi odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave. S tem želijo na ministrstvu preprečiti primere, ko nekdo z nizkimi dohodki zasluži le nekaj evrov več od drugega, pa pade v razred s precej nižjo olajšavo. Na ta način bo obravnava zavezancev v podobnem položaju pravičnejša.

Prijava na izobraževanje

Predlagana davčna zakonodaja, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, je bila poslana Ekonomsko socialnemu svetu in koalicijskim poslanskim skupinam. Razprava o davčnih spremembah se bo torej nadaljevala.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja