Go to Top

Davčna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj

Davčna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj je namenjena uspešnim podjetjem, ki poslujejo z dobičkom. Predstavlja spodbudo podjetjem, da zaradi tveganih in nepredvidljivih dejavnosti raziskav in razvoja (RR) zmanjšajo svoj davek.

Davčna olajšava od leta 2012 znaša 100 odstotkov vlaganj v RR dejavnost, torej podjetjem od tega dela dobička ni potrebno plačati 17-odstotnega (oziroma 19-odstotnega, kot bo veljalo od leta 2017 naprej) davka.
Podjetja lahko izdatke za RR načrtujejo tako, da hkrati dosežejo dva učinka – konkurenčno prednost z RR dejavnostjo ter za ta znesek manjšo davčno osnovo, pišejo na gospodarskem ministrstvu.

Davčne olajšave za RR dejavnost pa lahko davčni zavezanci uveljavljajo v okviru Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) ali Zakona o dohodnini (ZDoh-2) za samostojne podjetnike.

R & R so pomembna konkurenčna prednost!

Raziskave in razvoj so pomembna konkurenčna prednost podjetij, še posebej tistih iz najbogatejših držav. Slovenija sicer ne more konkurirati s preprostimi izdelki/storitvami ter njihovo ceno, to namreč lažje izvedejo države z (veliko) večjim številom prebivalstva.

“Inovacije so temelj za trajni in stabilni narodnogospodarski razvoj, ki omogoča blagostanje državljanov Slovenije. Novo znanje je pri inovacijah pomemben dejavnik, zato Slovenija spodbuja podjetja, da učinkovito izvajajo raziskave in razvoj in tako dosegajo prednost na trgu ter jo usmerijo v gospodarske učinke,” so še zapisali na MGRT.

Raziskave in razvoj pa sicer potekajo tudi v revnejših državah, kjer imajo veliko število prebivalstva; Kitajska je tako že postala država z največjim obsegom raziskav in razvoja v svetu, kar dokazuje s številnimi visokotehnološki izdelki na našem trgu.

Furs izvedel nadzor davčnih olajšav za leto 2012

Na enem izmed slovenskih medijskih portalov pišejo, da je finančna uprava letos izvedla pregled podjetij, ki so leta 2012 uveljavljala davčno olajšavo za naložbe v raziskavo in ravoj. Takih podjetij naj bi bilo pred štirimi leti blizu 600, ki so skupno vložila 183 milijonov evrov. Pregledovali pa so predvsem tiste zavezance, ki naj bi v R & R uveljavljali več kot 15 odstotkov vseh prihodkov, njihova glavna dejavnost pa ni proizvodna ali tehnična. Do sedaj so inšpektorji ugotovili za več kot milijon evrov nepravilnosti.

Imate vprašanje glede področja raziskav in razvoja? Kontaktirajte naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si!

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja