Go to Top

Nova davčna zakonodaja je sprejeta

Poslanci Državnega zbora so potrdili spremembe štirih davčnih zakonov. Nova davčna zakonodaja, ključna je novela zakona o dohodnini, je tako sprejeta. Kakšne so novosti za zaposlene in podjetnike, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov?

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kaj nova davčna zakonodaja prinaša normirancem?

Več informacij

Kaj konkretno nova davčna zakonodaja prinaša normirancem, razlagamo na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?. Priporočljivo je tudi za vse, ki postopka za ustanovitev podjetja še niste izvedli, a o njem razmišljate.

Prijava na izobraževanje

Kaj nova davčna zakonodaja prinaša normirancem?

Z novelo zakona o dohodnini se vzpostavljajo dodatni mehanizmi za preprečevanje zlorab pri normirancih. Prihodki povezanih oseb se bodo po novem seštevali, pogoj za obvezen izstop iz sistema normirancev pa se bo prenovil. Nastopil bo, ko bo zavezanec v dveh zaporednih letih presegel skupaj 300.000 evrov prihodkov.

nova davčna zakonodajaPoleg tega se bo višina normiranih odhodkov omejila z absolutnim zneskom. Ti ne morejo biti višji od 40.000 evrov oziroma v primeru zavezancev z vsaj enim zaposlenim 80.000 evrov.

>>> Povezane osebe omejene pri višini normiranih prihodkov

>>> Izstop iz sistema normirancev: Kdaj bo obvezen?

Študentski prihodki in božičnice manj obdavčeni

Nagrade za uspešnost – t.i. 13. plače oziroma božičnice – bodo po novem do 100 odstotkov povprečne plače povsem izvzete iz davčne osnove za dohodnino.

Z novelo zakona o dohodnini se poleg tega razbremenjuje davčna obremenitev zaposlenih, ki jih slovenska podjetja želijo napotiti na delo v tujino, kot tudi tujcev, ki jih želijo v svoje vrste dobiti slovenska podjetja. Odpravlja se tudi stopničavost dodatne splošne olajšave.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Nova davčna zakonodaja pa prinaša spremembe tudi študentom. Zvišuje se njihova posebna osebna olajšava, kar pomeni, da bodo študentski prihodki manj obdavčeni. Posebna olajšava bo za študente od 1. januarja 2018 spet znašala toliko kot splošna olajšava, potem ko jo je vlada leta 2012 znižala na 75 odstotkov.

izobraževanje

Davčni obračun za normirance

Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za naslednje poslovno leto.

Več informacij

Vezana knjiga računov in plačevanje brez provizije

Zavezanci, ki so doslej pri davčnem potrjevanju računov uporabljali vezane knjige računov in podatke davčnemu organu sporočali enkrat na mesec, bodo to lahko počeli tudi v prihodnje. Z novelo zakona o davčnem potrjevanju računov se vezane knjige računov z iztekom leta 2017 ne bodo ukinile.

Nova davčna zakonodaja pa vsebuje tudi spremenjen zakon o davčnem postopku. Njegova bistvena novost je možnost plačevanja brez provizije pri upravnih in državnih organih.

Komentarjev (7)

  • Gorazd 30. Novembra 2017 - 8:14 Odgovori

    Pozdravljeni, ali se kot povezana oseba šteje lastnik d.o.o.-ja, ki je hkrati prokurist pri popoldanskem s.p.-ju?

    • Manca Borko Grimšič 30. Novembra 2017 - 10:34 Odgovori

      Pozdravljeni, če prav razumemo, gre za eno in isto fizično osebo, verjetno mislite, če sta potem d. o. o. in s. p. povezani osebi. Odgovor je da, sta. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

      • Gorazd 30. Novembra 2017 - 17:48 Odgovori

        Hvala za hiter odgovor. Verjetno nisem pravilno povedal.
        Mama je lastnik s.p. (popoldanskega), zaposlena je tudi v drugem podjetju. Jaz sem lastnik d.o.o. in sem hkrati v njenem s.p. prokurist. Upam, da bo tako bolj pregledno.

        • Manca Borko Grimšič 1. Decembra 2017 - 9:58 Odgovori

          Pozdravljeni, glede na to, da ste vi prisotni v obeh podjetjih, gre za povezani osebi. Za bolj podrobna pojasnila vas vabimo, da se odločite za svetovanje pri davčnem in računovodskem svetovalcu. Pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Špela Verbič Miklič 30. Novembra 2017 - 16:42 Odgovori

    Pozdravljeni,

    mož je trenutno zaposlen v najinem skupnem d.o.o. in je tudi 50% lastnik. Razmišlja, da bi se odzaposlil iz d.o.o. in ustanovil normirani s.p. Moja vprašanja so:

    – Ali lahko ostane solastnik v d.o.o. ali mora povsem izstopiti iz podjetja?

    – Če lahko ostane solastnik, ali potem skupni d.o.o. in njegov s.p. veljata za povezani osebi?

    – Če ja, koliko je potem lahko največji znesek skupnega prihodka (d.o.o.+s.p.), da lahko ostane normiranec?

    • Manca Borko Grimšič 1. Decembra 2017 - 10:44 Odgovori

      Pozdravljeni, poslali vam bomo ponudbo za svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • ALBINA MUREN 1. Decembra 2017 - 8:35 Odgovori

    Zelo sem zadovoljna z vašimi objavami in se prijavljam na vaše novice.
    Hvala in lepo pozdravljeni,
    Albina Muren

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja