Go to Top

COSME – program EU za sofinanciranje projektov s področja turizma

Če ste eden izmed tistih, ki opravljate dejavnosti na področju turizma, nikar ne spreglejte programa Evropske komisije COSME.

COSME je program EU za konkurenčnost podjetij, v okviru katerega Evropska komisija med drugimi objavlja tudi razpise za sofinanciranje projektov na področju turizma. Program za konkurenčnost podjetij predstavlja naslednika prejšnjemu programu za konkurenčnost in inovacije (CIP). V obdobju 2014-2020 bo za namen krepitve konkurenčnosti in trajnosti podjetij v EU, vključno s sektorjem turizma, spodbujanja podjetniške kulture in podpore nastajanju in rasti malih in srednje velikih podjetij namenjenih kar 2.3 milijarde evrov.

Razpis za področje doseganja ciljev evropske turistične politike in s tem posredno doseganju ciljev nacionalnih turističnih politik je bil za letošnje leto že objavljen in se je 30.6.2015 zaključil. Predmet tokratnega razpisa je bil vezan predvsem na mala in srednja turistična podjetja v Evropski uniji. Na voljo je bilo 4,5 milijona evrov sredstev za podporo projektov v vrednosti do 250.000  (tema 1 in 2) eur oz. do 125.000 eur (tema 3). Projekti so bili namenjeni spodbujanju čezmejnega turizma v nizki in srednji sezoni (sklop 1) za ciljno skupino turistov, ki so starejši (nad 55 let) ter mlajši (od 15 do 29 let), razvoju in krepitvi tematskih transnacionalnih turističnih produktov  za namen športa, wellnesa, kulture ter industrijske dediščine, razvoju in zagotavljanju dostopnega turizma za turiste s posebnimi potrebami.

Turistična mala in srednje velika podjetja so lahko prijavila projektne predloge s še 4 drugimi turističnimi podjetji v najmanj štirih državah EU z namenom vzpostavitve transnacionalnih tematskih turističnih storitev, ki so podpirala razvoj in diverzifikacijo turističnih storitev na specifičnih območjih evropskega turizma (obalni turizem, podeželski turizem, gorski turizem).

Evropska komisija bo tudi v prihodnje objavljala razpise s področja turizma. Da ne bi spregledali in zamudili ustreznih razpisov vas vabimo, da spremljajte našo podstran z razpisi, kjer objavljamo vse aktualne centralizirane in decentralizirane javne razpise za podjetnike.

Pripravila: Špela Grošelj, DATA d.o.o.

Vabljeni tudi na naše izobraževanje Nepovratna sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja