Go to Top

Cene čezmejne dostave paketov naj bi bile nižje

Evropska komisija (EK) predlaga nova pravila za preglednejše storitve čezmejne dostave paketov. Ta naj bi zagotovila nižje cene čezmejne dostave, kar bo dobrodošlo predvsem za državljane Evropske unije (EU). Obenem naj bi to koristilo tudi malim podjetjem, ki nimajo pogajalske moči pri sklepanju dobrih dogovorov glede dostave. Na drugi strani pa naj bi uredba zagotovila trgovcev več potencialnih kupcev iz celotne Unije.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi imeli spletno trgovino? Kakšna dovoljenja za to potrebujete?

Več informacij

Osnutek omenjene uredbe, ki jo natančneje predstavljajo na portalu Shopper’s Mind, predstavlja enega od korakov za vzpostavitev enotnega digitalnega trga znotraj EU. Poskrbel naj bi za boljši pregled nad storitvami čezmejne dostave. Posledica naj bi bile nižje cene čezmejne dostave. In sicer tam, kjer višje cene niso ekonomsko upravičene. Na Shopper’s Mind omenjajo primer, ko je cena pošiljanja v Italijo nekajkrat manjša kot cena pošiljanja v Slovenijo, čeprav je razlika med mestoma dostave le nekaj sto metrov.

Prijava na izobraževanje

Ste se odločili za ustanovitev podjetja? Boste vaše izdelke oziroma storitve prodajali tudi prek spleta? To je danes skorajda pogoj. Vsak podjetnik se mora namreč zavedati, da je za prodajo in promocijo izdelkov spletna trgovina postala nepogrešljiva. Da bo vaša spletna trgovina poslovala skladno z vsemi pravnimi predpisi, se lahko za nasvete in pomoč obrnete na Datine pravne strokovnjake.

Prijava na izobraževanje

Kako bi EK dosegla nižje cene čezmejne dostave?

EK želi vzpostaviti enotno spletno mesto, kjer bi bile dostopne cene čezmejne dostave paketov. To naj bi tako podjetjem kot potrošnikom omogočilo lažjo primerjavo cen in izbiro najugodnejše storitve.

cene čezmejne dostave

Dostavna podjetja bodo morala ustreznim nacionalnim organom predložiti podatke, s pomočjo katerih bodo ti lahko ocenili cene in ugotavljali stanje. Predvidena je obveznost sporočanja cen, iz katere pa bodo izključena mala dostavna podjetja, saj bi to zanje pomenilo preveliko upravno breme.

Z novimi pravili bi regulativni organi dobili pooblastila za boljše spremljanje dogajanja na trgu dostave paketov. V veliko državah članicah namreč organi trenutno nimajo dostopa do teh podatkov, s čimer je spremljanje oteženo. V primeru, da predlagani ukrepi ne bodo spodbudili ustrezne konkurence, namerava EK sama regulirati cene, so še zapisali na portalu Shopper’s Mind.

Nižje cene čezmejne dostave naj bi spodbudile čezmejno nakupovanje v EU, so prepričani v Evropski komisiji. Visoki stroški dostave v tujino so namreč še vedno ena glavnih ovir čezmejnim nakupom. “Medtem ko 44 odstotkov potrošnikov kupuje prek spleta v lastni državi, jih iz druge države članice prek spleta naroča le 15 odstotkov,” še pojasnjujejo v EK in dodajajo, da bi lahko preglednejše cene k spletni prodaji pritegnile še več trgovcev na drobno.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja