Go to Top

Brezposelnost v Sloveniji lani upadla

V letu 2015 je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 112.726 brezposelnih oseb, kar je za 6,1 odstotka manj kot v letu 2014.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Marsikateri hobi lahko postane dober posel - svetujemo vam, kako iz tistega, kar radi počnete v prostem času, ustvarite službo za vse življenje.

Več informacij

Brezposelnost v Sloveniji nižja glede na december lani

Kljub temu, da je bila brezposelnost v Sloveniji ob koncu leta 2015 nižja kot decembra 2014, pa je je bilo v primerjavi z lanskim novembrom več. Na zavodu porast brezposelnosti pojasnjujejo z dejstvom, da je bilo decembra 2015 več iztekov zaposlitve za določen čas, hkrati pa je bilo tudi manj zaposlovanja novih delavcev. Ob koncu decembra 2015 je bilo na zavodu registriranih 133.076 brezposelnih oseb, kar je za 5.664 (5,3 odstotka) več kot novembra 2015, a hkrati za enak odstotek manj kot decembra 2014.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V novembru za 45,6 odstotka več novoprijavljenih brezposelnih oseb

Obenem se je na novo decembra 2015 na zavod med iskalce zaposlitve vpisalo 11.384 brezposelnih oseb, kar je za 45,6 odstotka več kot novembra 2015 in 5,6 odstotka več kot decembra 2014. Med osebami, ki so se v lanskoletnem decembru prijavili na novo, je bilo največ takih, ki so postali brezposelni zaradi izteka zaposlitve za določen čas (7.269), trajno presežni delavci (1.914) in iskalci prve zaposlitve (1.085).

A  vso lansko leto se je na zavod na novo prijavilo za 5,2 odstotka oziroma 97.211   brezposelnih oseb manj kot v letu 2014. Kot pojasnjujejo na zavodu, se je v minulem letu največ oseb prijavilo na zavod, ker so izgubili zaposlitev za določen čas. Teh je bilo 53.485, hkrati pa se je prijavilo še 15.827 iskalcev prve zaposlitve ter 15.475 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Manj iskalcev prve zaposlitve

Po podatkih zavoda se je v lanskem letu glede na leto prej za 14,6 odstotka zmanjšalo število iskalcev prve zaposlitve, trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Stečajnikov je bilo kar za slabo petino manj kot v letu 2014.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Naveličani iskanja službe? Kaj pa če bi si jo ustvarili sami? Pridružite se nam na brezplačnem svetovanju, kjer vam bomo povedali vse, kar morate vedeti preden se odločite za vstop v podjetništvo.

Več informacij

V lanskem letu 70.971 brezposelnih dobilo službo

Če primerjamo medletne podatke evidence brezposelnih oseb, se je v letu 2015 iz evidence brezposelnih skupaj odjavilo 103.593 brezposelnih oseb, od tega se jih je 70.971 zaposlilo, kar je za 4 odstotke manj kot predlani. Zavod meni, da je manjši obseg zaposlovanja »posledica manjših možnosti vključevanja brezposelnih oseb v programe subvencioniranega zaposlovanja in samozaposlovanja«.

brezposelnost v sloveniji

Decembra lani se je brezposelnost v Sloveniji glede na november povečala v vseh območnih službah zavoda. Najbolj se je brezposelnost povečala v območni službi Sevnica, najmanj pa v Mariboru. V primerjavi z letom 2014 je brezposelnost ostala manjša v vseh območnih službah zavoda. Med največja medletna znižanja števila registriranih brezposelnih oseb spadajo območje službe Velenje, Ptuj, Nova Gorica, Maribor, Kranj in Trbovlje.

Zaradi več novoprijavljenih manjši delež dolgotrajno brezposelnih

Struktura brezposelnosti v Sloveniji se je spremenila glede na število novih brezposelnih oseb. Po podatkih zavoda se je zaradi večjega števila na novo registriranih brezposelnih oseb zmanjšal delež dolgotrajnih brezposelnih oseb.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Medletna primerjava brezposelnosti v Sloveniji kaže, da je bilo v lanskem letu največ brezposelnih žensk, ki so bile stare 50 ali več let, prav tako so precejšen delež brezposelnih v Sloveniji predstavljali dolgotrajno brezposelni. Glede na leto poprej se je delež brezposelnih oseb, starih od 15 do 49 let zmanjšal.

Kakšne namere z zaposlovanjem imajo podjetja za letošnje leto, si lahko preberete v prispevku Podjetja za prvo polovico leta 2016 napovedala zaposlovanje. V prispevku Zaposlovanje problem za tri četrtine podjetij pa si lahko preberete o največjih težavah, s katerimi se soočajo podjetja v 21. stoletju.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja