Go to Top

Brezposelnost upada: desetino nižja kot lani

Brezposelnost v Sloveniji upada in se še naprej niža. Konec junija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 74.988 brezposelnih.

brezposelnost upadaBrezposelnost upada tako v primerjavi s prejšnjim mesecem – je za 2,2 odstotka nižja kot maja letos – kot tudi v primerjavi z lani. Za 11,6 odstotka je nižja kot junija lani.

Junija je zavod odjavil iz evidence 6.417 brezposelnih. Zaposlilo oziroma samozaposlilo se je 4.640 ljudi (12 odstotkov manj kot maja in 14,8 odstotka manj kot junija lani).

Vi ne občutite, da brezposelnost upada? Niste med srečneži, ki so dobili službo? Razmislite, ali bi lahko zaslužili s svojim hobijem in se nam pridružite na brezplačnem izobraževanju.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na zavodu se je junija na novo prijavilo 4.700 brezposelnih. To je za 7,4 odstotka manj kot maja in 6,5 odstotka manj kot junija lani. Največ je bilo (2.703) zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 475 iskalcev prve zaposlitve in 616 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Imate dobro poslovno idejo in bi odprli svoje podjetje ter tako brezposelnosti rešili še koga? Pred odločitvijo za poslovno pot vam svetujemo udeležbo na brezplačnih izobraževanjih, ki jih organizira podjetje Data.

Kje brezposelnost upada najbolj?

Junija se je na mesečni ravni brezposelnost spet zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Bolj kot na ravni države je upadla v območnih službah Koper, Ptuj, Murska Sobota, Kranj in Maribor. Najmanj se je število brezposelnih zmanjšalo v Trbovljah in Novem mestu. Vendar pa je v Trbovljah brezposelnost najbolj upadla na letni ravni: junija je bilo tam 17,7 odstotka manj brezposelnih kot pred enim letom. Sledijo območne službe Murska Sobota, Ptuj, Kranj in Nova Gorica. Manj kot na ravni države pa se je brezposelnost zmanjšala v območnih službah Velenje, Novo mesto, Sevnica in Ljubljana.

Na zavodu je bilo v prvem polletju v povprečju prijavljenih 80.845 brezposelnih, kar je 14 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Na našem blogu dnevno objavljamo koristne novice s področja podjetništva in zaposlovanje – naročite se na naše e-novice.

Na naši VEM točki lahko hitro in brezplačno ustanovite s. p. ali d.o.o. Tudi kasneje vam stojimo ob strani na podjetniški poti, saj ponujamo storitve računovodskega servisa, pa tudi pravno, kadrovsko in davčno svetovanje.

Odjavilo se je 46.686 brezposelnih

Na novo se je prijavilo 36.614 brezposelnih, kar je devet odstotkov manj kot v prvem polletju lani; največ se jih je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (21.909), prijavilo se je še 3.742 iskalcev prve zaposlitve ter 4.774 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Ste tudi vi izgubili službo zaradi izteka pogodbe za določen čas – preberite, če so bili postopki pravilni.

V medletni primerjavi je bilo iskalcev prve zaposlitve za 13,5 odstotka manj, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa za 28,6 odstotka manj, medtem ko je bilo za 5,5 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas.

Iz evidence zavoda se je odjavilo skupaj 46.686 brezposelnih, od teh 36.404 zaradi zaposlitve, kar je 10,7 odstotka manj kot v primerljivem obdobju 2017.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja