Go to Top

Brezposlenost julija nižja kot lani

Ob koncu julija je bilo v Sloveniji registriranih 76.051 brezposelnih. Brezposelnost julija je bila 1,4 odstotka višja kot junija in 10,2 odstotka nižja kot julija 2017.

Ste v statistiki “brezposelnost julija” tudi vi? Razmislite, ali bi lahko zaslužili s svojim hobijem in se nam pridružite na brezplačnem izobraževanju.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Imate dobro poslovno idejo in bi odprli svoje podjetje ter tako brezposelnosti rešili še koga? Pred odločitvijo za poslovno pot vam svetujemo udeležbo na brezplačnih izobraževanjih, ki jih organizira podjetje Data. Tudi na nadaljevanju podjetniške poti vam Data stoji ob strani z zanesljivim računovodskim servisom in podjetniškim svetovanjem.

V primerjavi s prejšnjim mesecem se je brezposelnost julija za 58,3 odstotka povečala v kategoriji prijav brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas. Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) se je julija na novo prijavilo 6.464 brezposelnih oseb. Od tega jih je bilo kar 4.278 po prenehanju zaposlitev za določen čas. Na Zavodu pojasnjujejo, da je to običajno za ta čas leta, ko se pogosto iztekajo zaposlitve za določen čas. Veste, da se lahko pogodba o zaposlitvi za določen čas sklene samo v primerih, ki jih določa zakon?

Med novoprijavljenimi je bilo še 432 iskalcev prve zaposlitve ter 709 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta se je na Zavodu na novo prijavilo 43.078 brezposelnih oseb. To je 8 odstotkov manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (26.187). Prijavilo se je še 4.174 iskalcev prve zaposlitve ter 5.483 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je na Zavodu prijavilo za 14,4 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, za 27,1 odstotka manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4,5 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas.

brezposelnost julijaBrezposelnost julija višja tudi zaradi manj samozaposlitev

Iz evidence brezposelnih se je odjavilo 52.087 oseb. Od teh se jih je 40.022 zaposlilo, kar je 11,2 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2017. Od 5.401 brezposelnih oseb, ki so se julija odjavile iz evidence, se je zaposlilo 3.618 oseb, kar je 22 odstotkov manj kot junija in 15,9 odstotka manj kot julija 2017.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Brezposelnost julija se je v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah Zavoda. Bolj kot na ravni države se je zvišala predvsem v območnih službah Trbovlje, Novo mesto in Nova Gorica. Manjši porast pa so beležili na območju Velenja in Ljubljane.

Območna služba z največjim medletnim upadom brezposelnosti je še naprej območna služba Trbovlje, kjer je bilo julija 14,4 odstotka manj brezposelnih kot pred letom. Sledijo področja Murske Sobote, Ptuja in Nove Gorice. Območne službe, v katerih se je v letu dni brezposelnost zmanjšala manj kot na ravni države, kjer je bil upad 10,2 odstotka, so Velenje, Sevnica, Novo mesto, Koper in Ljubljana.

Delodajalci so julija Zavod obvestili o 14.556 prostih delovnih mestih, to je 8,2 odstotka več kot junija. Največ prostih mest je bilo za naslednje poklicne skupine:

poklicno področjeprostih delovnih mest
delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih985
zidarji630
čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki 591
vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev551
varilci ipd.474
učitelji razrednega pouka437
vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok 404
predmetni učitelji v osnovni šoli386
strokovni sodelavci za zdravstveno nego 377
prodajalci 337

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za maj 2018, je bilo v Sloveniji 872.266 delovno aktivnih prebivalcev. To je 3 odstotke več kot v lanskem maju.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja