Go to Top

Brezposelnih oseb manj kot 100.000 tudi na račun samozaposlitev!

Ob kuncu junija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) registriranih 99.795 brezposelnih oseb, kar je 2,4 odstotka manj kot maja letos (2.949 oseb) in 9,5 odstotka manj kot junija lani, so sporočili iz ZRSZ. Zavod je iz evidence v juniju skupaj odjavil 8.082 oseb, od tega se jih je kar 5.709 odločilo za samozaposlitev! To je sicer za 12,5 odstotka manj kot maja, a pol odstotka več kot junija 2015.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Razmišljate tudi vi o ustanovitvi lastnega podjetja ali registraciji samostojne dejavnosti? Z vami brezplačno delimo vse informacije, ki jih morate vedeti preden se odločite za samozaposlitev ali zaposlitev v lastnem podjetju!

Več informacij

Brezposelnost se je s tem znižala v vseh območnih službah, še ugotavljajo na ZRSZ. Na novo se je sicer junija letos na zavod prijavilo 5.688 oseb, vendar pa je to za 0,8 odstotka manj kot maja letos in 6,4 odstotka manj kot junija 2015. Med novinci je bilo 685 iskalcev prve zaposlitve, 1.037 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.017 delavcev, ki se jim je iztekla pogodba za določen čas.

Prijava na izobraževanje

Več kot dve tretjini novih zaposlitev v juniju so predstavljale samozaposlitve!

Klikni in deli

Če se želite tudi vi samozaposliti, lahko to storite brezplačno, hitro in enostavno na točki VEM podjetja Data, kjer vas vodimo čez vse korake in vam pomagamo urediti vaš novi status. 

Postopek registracije samosotjne dejavnosti je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ugodna tudi statistika prve polovice leta

V prvem polletju letošnjega leta se je sicer zaposlilo 44.291 brezposelnih oseb, kar je za 8,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, na novo pa se je na zavod prijavilo 44.231 brezposelnih oseb, kar je 4,8 odstotka manj kot lani. Daleč največ oseb se na zavod prijavi zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas, sledijo trajno presežni delavci in stečajniki ter iskalci prve zaposlitve. Slednjih je bilo precej manj (12,2 odstotka) kot lani, manj pa je bilo tudi trajno presežnih delavcev (za 8 odstotkov) in prijavljenih po izteku pogodbe za določen čas (za 2,7 odstotka).

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bilo sicer v povprečju na zavodu prijavljenih skoraj 109 tisoč oseb, kar pa je še vedno za dobrih sedem odstotkov manj kot lani.

Prijava na izobraževanje

Med osebami, ki so bile na zavodu prijavljene junija, je bilo še vedno več žensk kot moških (51,4 odstotka je žensk), dobra polovica (55,5 odstotka) je bilo dolgotrajno brezposelnih in 20,8 odstotka trajnih presežnih delavcev in stečajnikov ter 16,6 odstotka iskalcev prve zaposlitve.

brezposelnih oseb

Delodajalci pa še vedno iščejo zaposlene

Največ prostih delovnih mest v juniju so želeli delodajalci zapolniti z delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (451), z vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (423) ter z natakarji (409). Sledili so prodajalci, čistilci oziroma strežniki v hotelih in uradih, tajniki, kuharji, strugarji, strokovni sodelavci za zdravstveno nego ter komercialni zastopniki za prodajo.

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z zaposlitvijo v lastnem podjetju ali samozaposlitvijo, vam lahko nanj brezplačno odgovorimo na našem skupinskem svetovanju. Prijavite se na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja