Go to Top

Boste poslali ugovor na informativni izračun dohodnine?

V četrtek je Finančna uprava RS (Furs) že razposlal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine. Kaj morate narediti, ko ga prejmete?

Prvi korak, ki ga morate narediti, je ta, da natančno pregledate in preverite, če so v poslani informativni izračun dohodnine vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato te podatke primerjajte s svojimi podatki oziroma s podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Nato se odločite za dve opciji: z izračunom se strinjate ali pa ne.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

  • V kolikor se z izračunom strinjate, vam ni potrebno storiti nič.

Če je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Ugovor na informativni izračun dohodnine: kako?

  • V kolikor se z izračunom ne strinjate, morate na Furs poslati ugovor do 3. maja 2016.

V primeru, da ugovora ne pošljete, vam grozi globa med  250 in 400 evri.

Zaposleni pravilno oziroma napačno izračunane podatke najlažje ugotovi na podlagi letnega obračuna plač, ki ga od svojega delodajalca dobi do 31. januarja. Večina ugovorov (vsako leto je takih okrog 70 odstotkov vseh ugovorov) se nanaša na spreminjanje podatkov o vzdrževanih družinskih članih, so nam sporočili s Fursa.  V primeru ugovora Furs zavezancu izda novo dohodninsko odločbo. V dohodninski odločbi je določen rok morebitnega vračila ali doplačila dohodnine. Ugovor namreč zadrži izvršitev informativnega izračuna dohodnine, so še sporočili.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da ugovor na informativni izračun dohodnine zaradi nekaj centov razlike ni potreben. Če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra, ugovora ne rabite vlagati. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

V primeru, da morate dohodnino doplačati, imate čas, da to storite, do 2. junija 2016.

Če vam je bila dohodnina izmerjena previsoko, lahko povračilo na vaš osebni bančni račun pričakujete do 1. junija 2016.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja