Go to Top

Bonitetna ocena države ostaja »A«, je določila agencija Fitch!

Bonitetna ocena države priznava gospodarsko in finančno stabilnost ter institucionalno moč

Bonitetna ocena države in pričakovana rast po podatkih bonitetne agencije Fitch je za Slovenijo navkljub svetovni situaciji izredno optimistična. Slovenija vzdržuje svojo oceno »A« že od sredine leta 2019! Kaj to pomeni? Mimogrede, bi radi odprli s.p. ali d.o.o.? Storite to na DATA točki!

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Bonitetna ocena države »A« s stabilnimi izgledi v prihodnosti

Bonitetna agencija Fitch ocenjuje države po lestvici, ki se širi od »AAA« do »D«. Po tej lestvici ocenjuje slovensko gospodarstvo kot stabilno in bonitetna ocena države ostaja pri »A«. To oceno potrjujejo visoki kazalniki upravljanja in človeškega razvoja, izboljšanje zunanjih financ ter verodostojen politični okvir, ki je utemeljen s članstvom v EU in območju evra. Bonitetna ocena države je podana na pričakovanjih agencije Fitch, da bo slovenska gospodarska rast dosegla 5,5 % v letu 2022. Razlog za to je višja kot pričakovana rast v prvem četrtletju letošnjega leta, dober zagon privatne potrošnje, močna dinamika trga dela, fiskalna podpora države in sproščanja zadržane potrošnje.

Informativni izračun plače

Zadolženost drugih držav, kjer je bonitetna ocena države enaka naši

Slovenija ima višjo stopnjo zadolženosti v primerjavi z drugimi državami z isto Fitch oceno. Razmerje javnega dolga napram BDP-ju je v padajočem trendu, od 74,5 % v letu 2021, do pričakovanih 68,6 % v 2024. Mediana zadolženosti drugih držav v razredu, kjer je bonitetna ocena države označena z »A« oceno je 58,1 %. To je sicer nižje od tiste, ki se pričakuje za Slovenijo.

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Vključuje bonitetna ocena države tudi državne spodbude in ukrepe na področju energetske oskrbe?

Spodbuden del izgleda je ocena, da so vladni ukrepi omejevanja cene energentov na gospodinjstva in gospodarstvo uspešni. Kljub temu ostajajo pomisleki glede izzivov povezanih z diverzifikacijo oskrbe s plinom in pomanjkanje domačih skladiščnih zmogljivosti. Dobra stran situacije je velika diverzifikacija slovenske mešanice energetskih virov – saj plin predstavlja le 14 % celotne porabe energije.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Bonitetna ocena države in šibkejši izgledi za 2023

Višja stopnja inflacije in šibkejše EU okolje bo v naslednjem letu upočasnilo gospodarsko rast na 1,3 %. Razvoj dogodkov na evropskem trgu bo neposredno vplival na gospodarsko rast. Dobava in cene energentov, kot je plin, bo imel znaten vpliv na energetsko intenzivne industrije s posledicami na širšem proizvodnem sektorju. Bonitetna ocena države s strani Fitcha je za gonilo rasti gospodarstva v naprej poudarila potrebo po črpanju EU sredstev in potrebo po izvedbi pokojninske reforme, ki je načrtovana za leto 2024.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Kako bo bonitetna ocena države trpela inflacijo v prihodnje?

Prav zaradi vladnih ukrepov omejevanja cen energije Fitch napoveduje hitrejše upadanje inflacije ob koncu 2022. Navkljub tveganjem za vztrajajočo inflacijo hrane, ostaja rast plač nizka – povprečno 6 % letos.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja