Go to Top

Barman – vaš sanjski poklic?

Barman - vaš sanjski poklic? - Data d.o.o.

 

SPOT

 

Ste na družinskih piknikih in zabavah s prijatelji vedno vi barman in v tem neznansko uživate? Je to vaš sanjski poklic? Razmislite o tem, da bi se z njim preživljali ali si vsaj popravili prihodke!

Znate zmešati popoln Cosmopolitan, Manhattan, Old Fashioned in Mojito? Ste pravi mojster za šankom? Poznate celo kak trik iz filma Koktajl, v katerem je bil barman Tom Cruise? Seznanite se s pogoji za opravljanje te dejavnosti.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dejavnost barmana je definirana kot formuliranje in priprava alkoholnih ali nealkoholnih pijač. Poleg mešanja klasičnih koktajlov pravi barman sledi urbanemu ritmu in pripravlja tudi vedno nove različice mešanih pijač. Poleg tega navadno skrbi še za ponudbo in zalogo pijač v lokalu.

Barman kot dejavnost vašega podjetja

Če navdušujete z mešanjem pijač in razmišljate, da bi se podali v podjetniške vode, morate registrirati podjetje. Najhitreje to opravite na VEM točki. Več o registraciji svojega s.p. ali d.o.o. preberite v prispevkih Registracija sp-ja je možna tudi vnaprej ali Registracija d. o. o.: se vam bolj splača vložiti denar na VEM točki ali sredstvo pri notarju?

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Pogoji za gostinsko dejavnost

V podjetju morate imeti registrirano primerno dejavnost (ali več dejavnosti - o najbolj pogostih dejavnostih smo pisali v tem prispevku). Za delo barmana je to »priložnostna priprava in dostava jedi,« ki ima v klasifikaciji SKD številko 56.210. Za opravljanje te dejavnosti ne potrebujete začetnega dovoljenja, morate pa izpolnjevati kar nekaj pogojev. To sicer načeloma velja za skoraj vse gostinske dejavnosti.

Pogoji so:

  • določitev obratovalnega časa,
  • pravila glede točenja in omejitve prodaje in nudenja alkoholnih pijač ter tobačnih izdelkov,
  • za opravljanje dejavnosti morajo biti zagotovljeni minimalni prostorski pogoji.

Boste barman v svojem lokalu?

barman sanjski poklic

Več o teh in drugih pogojih za gostinsko dejavnost smo pisali v prispevku Katere pogoje je potrebno izpolnjevati za opravljanje gostinske dejavnosti?«.  Seveda lahko opravljate dejavnost barmana v lokalu, ki že izpolnjuje te pogoje, ali pa sami odprete gostinski obrat, kjer boste morali za vse našteto še poskrbeti. Morda lahko mešanju koktajlov dodate še ponudbo vin, posebno če ste izkušen somelje?

Nacionalna poklicna kvalifikacija: barman ali barmanka

Za barmana oziroma barmanko je predvidena tudi Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK). Pogoj za pridobitev NPK barman je:

  •  najmanj srednja poklicna izobrazba s področja gostinstva z najmanj dvema letoma delovnih izkušenj s področja barmanstva (kandidat jih dokaže z referenčnim pismom delodajalca ali s pogodbo o zaposlitvi) ali
  • srednja poklicna izobrazba in najmanj tri leta delovnih izkušenj s področja barmanstva.

Postanite barman -  svetovni prvak

Lotite se torej profesionalnega mešanja koktajlov, mi pa vam bomo pomagali pri ustanovitvi podjetja, registraciji dejavnosti in tudi s svetovanjem na vaši podjetniški poti. Tako se boste lahko posvetili poslu in se morda izkazali tudi na kakem od tekmovanj. Poleg rednih državnih in mednarodnih prvenstev se lahko s svojo strokovnostjo in z dovršenostjo kot barman izkažete tudi na svetovnih tekmovanjih, kot sta npr. World Cocktail Championships  (oglejte si finale letošnjega prvenstva) ali Bacardi Legacy (oglejte si zmagovalne koktajle letošnjega prvenstva).

DATA d.o.o

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja