Go to Top

Banke v Sloveniji – kakšna je trenutna ocena “njihovega stanja”?

Banke v Sloveniji čutijo koristi močne rasti bruto domačega proizvoda v zadnjem letu. Vendar tudi Slovenska centralna banka svari pred rastočim sistemskim tveganjem, ki je prisotno na trgu. Kakšno je torej stanje bank v državi? V čem Slovenci na bančnem trgu izstopajo v primerjavi z drugimi državami evra? Je visoka inflacija že vplivala na bilanco slovenskih bank?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Banke v Sloveniji so v zadnjem letu dobro poslovale na račun močnega povpraševanja po kreditih

Po podatkih centralne banke močno povpraševanje po kreditih s strani nefinančnega sektorja, posebej s strani gospodinjstev, je za banke v Sloveniji pomenilo skokovito rast v prihodkih. Takšno situacijo je bilo moč opaziti praktično celo leto 2022, in to kljub padcu novih kreditnih pogodb z gospodinjstvi v prvi polovici leta 2022.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Kakšno je stanje depozitov in aktive za banke v Sloveniji?

Tudi stanje depozitov je raslo, najbolj oster je bil spomladanski poskok depozitov v gospodinjskem sektorju, kot tudi depozitov ne-finančnih podjetij v obdobju od julija 2022 naprej. Pri bilančni masi 25 milijard evrov depozitov s strani gospodinjstev, kar predstavlja skoraj polovico celotne bilančne vsote, ti depoziti predstavljajo stabilen vir financiranja za vse banke v Sloveniji.

Zadržan pristop dvigovanja obrestnih mer za banke v Sloveniji pomeni ustvarjanje konkurenčnih razlik med bankami in tveganje za prestopanje komitentov med bankami v bližnji prihodnosti. Takšna situacija za banke v Sloveniji narekuje previdno in strateško prilagajanje konkurenci na trgu.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Situacija za banke v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami z evrom

V zadnjem letu so banke beležile padec bolj likvidnih sredstev v svoji bilanci in porast bilančne aktive, ki jo predstavljajo posojila. Število izdanih posojil je začelo upadati v oktobru 2022. Kljub temu je medletna rast posojil za banke v Sloveniji bila med najvišjimi med državami evra, pri 11,9 %. Največji del tega so predstavljala posojila ne-finančnim podjetjem, iz raznovrstnih segmentov in različnih velikosti. Od teh so posojila za financiranje obratnih sredstev so bila prevladujoča oblika posojil. Medletna rast hipotekarnih posojil je bila četrta najvišja med državami evra. Med nižjimi stopnjami medletne rasti pa za banke v Sloveniji predstavljajo osebna posojila. Bančna aktiva za banke v Sloveniji je v prvih desetih mesecih ostala stabilna in dobra celo leto, pri čemer je le majhen del portfelja beležil oslabitve. Rast obrestnih mer je tudi pozitivno vplival na stanje bilanc za banke v Sloveniji.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Banke v Sloveniji ostajajo likvidne in dobro kapitalizirane!

Slovenski bančni sistem je beležil rast četrtinsko porast prihodkov, z le zmernim zvišanjem operativnih stroškov. Tako so banke v Sloveniji zabeležile neobdavčen dobiček v vrednosti 433 milijonov evrov v prvih desetih mesecih leta 2022, kar je predstavljalo 8-odstotno medletno porast dobička. Kapitalske pozicije in likvidnost slovenskih bank vse ostajajo stabilne.

Če bi želeli odpreti podjetje ali registrirati status s.p., nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali kontaktirate preko e-maila data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja