Go to Top

Bančni Robin Hood strankam “pomagal” do kredita

Italijanski bančni uslužbenec Gilberto Baschiera je v sedmih letih od bogatih strank ukradel okoli milijon evrov. Pravzaprav jih ni ukradel zase, ampak jih je razdelil svojim strankam, ki jim je banka zavrnila najem kredita. Ker ni zase vzel niti evra, se je izognil zaporni kazni.

Sodobni Robin Hood je bil vodja bančne poslovalnice v italijanskem kraju Forni di Sopra s tisoč prebivalci. Revnim je začel pomagati leta 2009, v času hude gospodarske krize v državi. Ko je kdo od komitentov zaprosil za posojilo, a so mu ga v banki zavrnili, je Baschiera na njegov bančni račun z računov bogatejših strank nakazal toliko denarja, da so mu prošnjo nato odobrili.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Tudi vam banka zaradi nizkih prihodkov ne odobri posojila? Najbrž vaš bančni svetovalec ni tak dobrodelnež kot Italijan Baschiera . Zato vas vabimo na brezplačno izobraževanje, na katerem vam razkrijemo, kako lahko stanje na svojem bančnem računu popravite z zaslužkom iz svojega hobija!

“Pridelal” okoli milijon evrov izgube

BaschieraNekatere hvaležne stranke so bančniku nato sredstva povrnile, nekatere pa ne. “Ustvaril je neke vrste sivi bančni sistem, saj je ljudem zaupal, da bodo denar povrnili. To se ni zgodilo,” je dejal njegov odvetnik. Na tak način je “pridelal” okoli milijon evrov izgube, kar je lastnik banke sčasoma ugotovil.

Pred kratkim se je zaključilo sojenje. “Vedno sem bil prepričan, da je naša naloga poleg zaščite varčevalcev tudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo,” je Baschiera dejal na zaslišanju. Sodišče mu je sicer dosodilo dveletno zaporno kazen. A ker je to bil njegov prvi prestopek in ker gre za razmeroma kratko, mu po italijanski zakonodaji ne bo treba v zapor. “Skušal je le pomagati ljudem, ki jim sicer ne bi odobrili posojila,” je dejal njegov odvetnik.

Ko se odločate za najem kredita, je pomembno poznati razliko med svojo neto in bruto plačo. Pomagajte si z našim spletnim izračunom!

Informativni izračun plače

Izgubil je dom in službo

To, da se pri nenavadnih bančnih transkacijah ni finančno okoristil, je bila za Baschiero olajševalna okoliščina, ki mu je prihranila pot v zapor. Po razkritju zgodbe je poklical vse premožne stranke, ki jih je oškodoval, in jim razložil svojo zgodbo. Večina jo je sprejela z razumevanjem in pokazala solidarnost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja